Pàgines

dijous, 28 de novembre del 2013

Treballem amb eines per organitzar el pensament

Benvolguts i benvolgudes,
Avui us parlaré de diverses pàgines web, les quals ens ajuden a organitzar el pensament.


Tal com diu el Ministeri d'Educació, Cultura i Esport, és una eina web que ens permet crear murals digitals multimèdia. Els murals realitzats amb Glogster poden ser impresos, inserits en una web (blog), projectats i utilitzats en una aula per mitjà d'una PDI (Pissarra Digital Interactiva) o una pissarra digital normal com a suport a la presentació d'uns determinats continguts.
És una excel·lent opció per guardar i compartir diferents continguts multimèdia sense complicar-nos amb masses opcions. El podem utilitzar com un document personal o comuna pissarra col·laborativa. Així doncs, és molt simple, es presenta com un taulell en blanc que podrem usar com vulguem tan sols arrossegant i deixant anar els elements que vulguem guardar (imatges, vídeos, textos, àudio, presentacions). D'aquesta manera, podem tenir de manera organitzada idees, recordatoris, informacions, entre d'altres que suggereixen a la memòria. Al mateix temps, la informació es pot organitzar amb columnes. Un dels grans avantatges d'aquesta web és que per crear un mur Padlet, no cal registrar-se. L'únic requisit és que s'ha de compartir a la xarxa. Un exemple de Padlet portat a terme en l'educació infantil podria ser la Maleta viatgera.
És una aplicació de caràcter gratuït en la que l'usuari pot crear la seva pròpia word clouds (núvol de paraules), les quals poden adoptar diverses formes, colors i fonts. És una eina que fa que l'individu es familiaritzi amb un nou concepte de presentació visual de paraules destacades a partir d'un simple text. El resultat de la imatge de paraules, denota que la paraula més gran és la paraula és la que es repeteix més vegades.

A continuació us adjunto un wordle creat amb el text d'aquesta entrada.




-Mapes conceptuals:
Els mapes conceptuals van ser creats per Joseph D. Novak i han esdevingut una tècnica fonamental per a representar el pensament en l'educació. Ja que la creació d'un mapa conceptual ens pot ajudar a organitzar els nostres coneixements i a ampliar la nostra perspectiva en relació a un tema. Al mateix temps, és molt important l'estructura i l'organització d'aquest.

CmapsTools: És una eina per confeccionar esquemes i mapes conceptuals. L'objectiu d'aquest programa consisteix a presentar gràficament conceptes teòrics. Aquest fi el porta a terme a través d'una llista completa de recursos visuals que permeten vincular idees de diferents maneres.
Aspecte de més a mes: es poden crear fletxes des dels conceptes i des dels connectors. Per posar fletxes, cal marxar la línia que no té fletxa, anem a línia i marquem totes les fletxes.

Seguidament us mostro dos CmapsTools creats per mi, un l'he realitzat a partir d'un text adreçat pel professor i l'altre és inventat:





- Fluxograma:
És la representació gràfica del procés. S'utilitza en disciplines com programació, economia, processos industrials i psicologia cognitiva.
Amb la realització d'aquesta tasca, els individus utilitzem l'hemisferi esquerre (hemisferi racional), ja que és una tasca molt allunyada de les emocions, és a dir, lluny de què treballi l'hemisferi dret (hemisferi emocional).
Els fluxogrames es poden realitzar amb la pàgina Gliffy.

Seguidament us mostro un exemple de fluxograma:







-Mapes mentals:
Són un diagrama que s'utilitzen per representar les paraules, idees, tasques o altres conceptes lligats i disposats radialment al voltant d'una paraula clau o d'una idea central. S'utilitza per a la generació, visualització, estructura i classificació de les idees, i també com a ajuda interna per a l'estudi, planificació, organització, resolució de problemes, presa de decisions i escriptura.


MindMeister: és una eina per la realització de mapes mentals online. Facilita la planificació de multi-usuari, l'intercanvi d'idees i les sensacions de gestió de projectes.

A continuació us mostro un exemple de mapa mental:



Espero que us hagi servit.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada