Pàgines

dijous, 21 de novembre del 2013

Treball col·laboratiu amb la Viquipèdia

Benvolguts i benvolgudes,
Avui us parlaré de la Viquipèdia.
Tal com diu la mateixa Viquipèdia, la Viquipèdia és una enciclopèdia lliure mantinguda per la Fundació Wikimedia, una organització sense ànim de lucre.
Per tant, la Viquipèdia es basa en cinc pilars fonamentals:
La Viquipèdia és una enciclopèdia que incorpora elements d’enciclopèdies generals i d’especialitzades. Així doncs, el seu objectiu principal és recopilar tota informació de forma enciclopèdica, però sense crear-lo.
La Viquipèida cerca el punt de vista neutral. El qual intenta que els articles siguin el més objectius possible, per tal que els seus lectors puguin entendre i comprendre la informació. És per això que cal citar les fonts d’on s’ha extret la informació, per tal de poder verificar-la i evitar tota mena de disputes o conflictes.
La Viquipèdia és de contingut lliure, és a dir, tot individu pot col·laborar i distribuir lliurement la informació, sempre i quan respectin els drets dels autors.
La Viquipèdia segueix unes normes d’etiqueta. Cal respectar tota mena d’opinions dels altres membres col·laboratius de la xarxa.
La Viquipèdia no té normes inamovibles. Així doncs, cal respectar l’estructura mínima de la pàgina i tenir moltes ganes de participar-hi.
Pel que fa als articles sobre el mateix àmbit en idiomes diferents, considero que no comenten els mateixos aspectes ni informacions. Com per exemple, hi ha molta més informació en anglès que en català. Això suposaria un desavantatge, pel fet que s'hauria, constantment, de traduir l'idioma i a vegades el traductor no tradueix correctament. Però per altra banda, és un avantatge, ja que com hem dit a vegades encara que en un idioma hi podem trobar molta més informació o dades rellevants que en un altre i s'hagués, simplement, de traduir, la informació la tindríem.
Tot i així, s'ha de tenir en compte que a vegades hi ha un clar desavantatge, ja que en un idioma pot donar una informació diferent que en un altre.

La relació que hi ha entre un wiki i la Wikipedia, és que un wiki és un lloc web col·laboratiu, el qual es pot editar des del navegador pels usuaris. Aquests poden crear, editar, esborrar i enllaçar el contingut de la pàgina web. Una de les wikis més conegudes és la Wikipedia.
Per tant, han utilitzat el programa de wiki per realitzar la Wikipedia.

Respecte als articles, tots tenen unes mateixes pautes, per això tots tenen una semblança. Així doncs, al principi sempre hi podem trobar una definició completa del mot cercat. Després trobem la taula de continguts on ens organitza tota la informació que vindrà després, i finalment després trobem cada part de la taula anterior explicat amb detall.
A més a més, a la dreta sempre hi acostumen a trobar fotografies, sobre el tema o el mot tractat i a l'esquerra hi trobem enllaços de la Wikipedia com ara el Portal, Portal temàtic, Article a l'atzar, entre altres i a més a més hi trobem una llista d'idiomes en el qual podem trobar la informació sobre el mot que hem cercat des d'un principi.
Per finalitzar, a baix de tot de la pàgina hi trobarem les referències utilitzades per tota la informació i ens recomanen altres pàgines d'interès relacionades amb el tema que estem tractant.
Pel que fa al llenguatge que s’utilitza acostuma a ser formal i es fan servir alguns mots específics o concrets sobre el tema tractat.

La Wikipedia com he explicat anteriorment, pot contribuir-hi i editar qualsevol persona, però sota diverses condicions com ara responsabilitat, civisme, conducta legal, bona i sota unes condicions d'ús i normes.
Tot i això, podem trobar actes de vandalisme, que serien els canvis, addicions o esborrats fets amb intenció expressa de danyar el projecte o sense prendre en compte les seves conseqüències negatives. Els casos més corrents de vandalisme són afegir bromes, atacs personals, etc; esborrar articles o parts d'articles sense cap raó; fer spam; fer vandalisme furtiu, és a dir, afegir informació o canviar dades importants intentant que no sigui gaire evident; crear redireccions ofensives o senzillament incorrectes i guerres d'edicions, les quals es podrien considerar vandàliques en alguns casos.

Tota la informació que està publicada a la Wikipedia és certa. A més a més, Wikipedia intenta aconseguir que els articles no exagerin un punt de vista específic. Això requereix oferir la informació des de tots els angles possibles i que també s'hi afegeixin enllaços perquè altres usuaris puguin verificar que la informació sigui correcta.

El vandalisme a la Wikipedia el controlen totes les persones que vulguin. En cas, que es trobi vandalisme s'han de seguir uns passos com ara revertir el vandalisme o esborrar l'article si és necessari; comprovar les contribucions recents del vàndal i si és un vàndal reincident, s'ha de comunicar-ho a petició als administradors. Tot i això, també hi ha molts correctors automàtics.
A més a més, se'ns dóna eines per poder controlar-ho.
Les llistes de seguiment són unes llistes d'articles, que tu has triat i qualsevol persona que faci un canvi en algun d'aquests articles se t'avisarà, per tal de saber que es fa amb els seus articles. 

Tothom qui vulgui pot crear i editar, modificar, enllaçar i esborrar continguts de la web. Per fer-ho només cal fer clic a l'enllaç "modifica" al capdamunt de la pàgina que vulgueu canviar. Això, portarà a una pàgina amb un quadre de text que conté el text de la pàgina. Aquí només s'haurà d'escriure o modificar el que es vulgui i fer un clic a "Desa la pàgina".
Tot i això, abans de tot s'haurà de tenir en compte el Llibre d'estil, el qual té l'objectiu de fer les coses semblants, ja que així serà més fàcil de llegir i de fer servir i més fàcil d'escriure i editar.
A més a més, ens recomanen que si volem començar, es pot provar a la pàgina de proves. 

Per tal de modificar o editar un article, cal prémer l’enllaç “modifica”, el qual apareix a dalt de la pàgina. Seguidament, apareixerà una pàgina amb un quadre de text amb el text de l’article que es desitja modificar. Aleshores, cal escriure o modificar el que es vulgui, i per acabar cal prémer l’enllaç “desa la pàgina”. Tot i així, hem de tenir en compte que hi ha un “Llibre d’estil” (format d’estil que utilitza la Viquipèdia), el qual cal continuar i no modificar massa. També es pot començar provant a escriure anant al link de “pàgina de proves”, en el qual es poden realitzar proves d’escrits, abans no produïm l’original.

Les diferències entre les enciclopèdies clàssiques i la Viquipèdia són: la primera gran diferencia entre les enciclopèdies clàssiques i la Viquipèdia és que la primera és física i elaborada amb paper i la segona és virtual i no és física. La segona diferència i la detonant per la qual, actualment s’utilitza més la Viquipèdia és perquè està en constant canvi i evolució, és a dir, la informació s’actualitza i es renova molt sovint. Això fa que la informació que tinguem a les nostres mans sigui més novadora, la qual cosa és positiu, però també té l’aspecte negatiu de la possibilitat que la informació que estiguem consultant no sigui del tot certa.

La Wikipedia té unes normes, amb les quals vol aconseguir que els usuaris es respectin entre ells, fins i tot, encara que no comparteixin opinions. Alhora també vol que els integrants es comportin civilitzadament, tot evitant atacs personals i generalitzacions.
Així doncs, cal que tothom actuí amb bona fe, sense sabotejar la Wikipedia per enfortir els arguments. Les discussions són xarxes virtuals on els participants de la Wikipedia dialoguen i decideixen canvis en la web.

Els enllaços, les fonts i les cites, són elements molt importants per a argumentar la informació que escrivim. Al mateix temps, permetem que tots els usuaris de la Wikipedia puguin verificar la informació i cercar-ne d’ampliada en les cites, fonts o enllaços dels emissors.

Els projectes germans, són projectes que compon la fundació Wiquipedia. Els quals són els següents:
-Wikipedia: és un projecte per construir enciclopèdies gratuïtes en tots els idiomes del món. Així doncs,  qualsevol persona, virtualment, amb un accés a Internet pot contribuir, en contribuir informació neutral i citada.

Wikcionario-Wikcionari: és un projecte per crear un diccionari de contingut prelingüistic gratuït en cada idioma. Té l’objectiu de ser un diccionari convencional, però també inclou sinònims, rimes, traduccions,              pronunciacions auditives, etimologies i cites.

Wikiquote-Wikiquote: és una recol·lecta de cites agafades de persones famoses, llibres, discursos, pel·lícules o qualsevol material interessant.

Wikilibros-Wikilibros: té l’objectiu de crear una col·lecció de llibres electrònics gratuïts incloent llibres de text, cursos d’idiomes, manuals i llibres de domini públic.

Wikisource-Wikisource: és un projecte plurilingüe que adjunta una col·lecció de texts que poden ser distribuïts com a contingut gratuït i obert.

Wikiespecies-Wikispacies: és un projecte obert basat en wiki que busca mantenir una base de dades central i extensa.

Wikinoticias    -Wikinoticias: té l’objectiu de reportar noticies en una gran varietat de temes.



Wikiversidad-Wikiviersidad: és un projecte dedicat a materials i comunitats d’aprenentatge, com per exemple la investigació.

Wikimedia Commons-Wikimedia Commons: es va crear amb l’objectiu de crear una “galeria” central per a documents multimèdia lliure com per exemple imatges, diagrames, mapes, vídeos, animacions, música, sons, textos parlats, entre d’altres.

Meta-Wiki    -MetaWiki: és una wiki central per coordinar i desenvolupar tots els projectes Wikimedia. Inclou la           guia d’ajuda al software MediaWiki, així com propostes, discussions sobre projectes, polítiques, temes         sobre desenvolupament i administració de totes les wikis de Wikimedia.

El llibre de la Wikipedia té l’objectiu que les coses es facin de manera semblant. Cal que tothom escrigui amb unes normes establertes, per tal que tothom tingui facilitat per trobar la informació que busca. Així doncs, cal realitzar una escriptura clara, informativa i imparcial és sempre més important que la presentació o l'estructura. No s'espera que els escriptors segueixin totes o cap d'aquestes regles: la gràcia d'editar wikis és que no hi cal perfecció. 


Per crear un article a Wikipedia, és recomanable utilitzar l’assistent de Wikipedia. El qual, guiarà pas a pas durant la creació de l’article, i ajudarà a entendre quins continguts són acceptables i quins seran esborrats. Així doncs, cal tenir en compte que el títol que escollim és important, ja que estarà com a títol de l’article. Cal desfer errors i en la mesura del possible evitar-los. Cal recordar què és i no és la Wikipedia. I tenir clar si només volem experimentar, i utilitzar la zona de proves abans.

Pel que fa a la neutralitat dels coneixements,  cal presentar la informació de la manera més objectiva possible, i mirar de descriure de manera senzilla i entenedora tots els punts de vista, segons la seva importància. És a dir, cal aconseguir que els articles no exagerin un punt de vista específic. Això requereix oferir la informació des de totes les perspectives.

Eduwiki és un wiki utilitzat amb objectius educatius a l’aula o en entorns d’aprenentatge. És un nou model de treball col·laboratiu entre professors i alumnes. A més de ser un lloc web on poden participar en la seva construcció.

Finalment, amb una companya hem realitzat un treball col·laboratiu amb la Viquipèdia. En el qual, hem observat les mancances que hi havia entre les pàgines en llengua catalana i en llengua castellana. Així doncs, hem afegit l'apartat de "Facultats i escoles" de la pàgina Universitat Ramon Llull de la Viquipèdia en català.
Aquí us mostro el link per tal que el pugueu visitar.

http://ca.wikipedia.org/wiki/Universitat_Ramon_Llull


Espero que us hagi servit.
Fins aviat!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada