Pàgines

divendres, 8 de novembre del 2013

Descobrint el Google Sites i les Wikis

Benvolguts i benvolgudes,
Avui us parlaré del Google Sites i les Wikis.

Tal com diu Viquipèdia, Google Sites és una aplicació en línia que permet crear un lloc web. Tanmateix permet compartir informació amb facilitat, la qual pot ser vista i editada per grups reduïts de col·laboradors o per a tothom. Al mateix temps, s'hi poden adjuntar gadgets.

Així doncs, després de cercar informació, vam començar a realitzar una pàgina de Google Sites, aquesta és la pàgina que vam crear https://sites.google.com/a/blanquerna.url.edu/educacio-emocional/home, en la qual vam col·locar-hi una capçalera, un cos i un menú per a organitzar les entrades. I vam iniciar el tema de l'educació emocional.

Seguidament us faré una breu explicació del que són les wikis. Tal com diu Wikipedia, un/a wiki és un lloc web on les pàgines poden ser editades per diversos voluntaris a través del navegador web. Els usuaris poden crear, modificar o esborrar un mateix text que comparteixen. Els texts o "pàgines wiki" tenen títols únics. Així doncs, són espais que tothom pot visualitzar i editar.
Tal com diu en Jordi Vivancos en el seu bloc TIC o TAC, les wikis tenen valors pedagògics, com per exemple:

  • Són democràtics, ja que permeten crear i editar qualsevol pàgina web, la qual cosa és motivadora i fomenta l'ús democràtic de la web i promou la redacció, tot fent d'això una tasca motivadora.
  • Incorporen la noció de contingut dinàmic en contínua actualització, ja que és un procés immediat.
  • Promouen l'escriptura.
  • Amplifiquen la interacció, a causa que es maximitzen els avantatges de la paraula escrita com la reflexió, la recensió i la publicació de resultats acumulatius.
  • Promouen la negociació, ja que es creen fòrums i espais de discussió.
  • Faciliten l'edició col·laborativa i oberta.
  • Promouen el voluntariat.





Jo he utilitzat el Wikispaces. És una pàgina web on s'hi construeixen pàgines sobre un tema en concret, com per exemple contes o historietes entre diferents escoles (contes col·laboratius). En aquesta pàgina web, Wikispaces hi ha tres tipus d'espais: els espais públics (poden ser visualitzats i editats per tothom), els protegits (poden ser visualitzats per tothom, però només editats pels membres de l'espai) i els privats (només poden ser visualitzats i editats pels membres de l'espai). Els col·laboradors que poden editar, es posen d'acord a través de comentaris, en els quals comenten que és el que volen escriure. En el cas de la Wikipedia fan una votació per decidir que s'hi escriu. 
El següent link és l'espai que he creat a Wikispaces http://misteri.wikispaces.com/.

A continuació us mostro un vídeo representatiu de què són les wikis i per a què serveixen:

Tal com diu Jordi Adell en l'article "Wikis i Educació", trobem molts usos típics de wikis en l'educació:
  • Espai de comunicació de la classe.
  • Espai de col·laboració de la classe / Base de coneixements.
  • Espai per realitzar i presentar tasques / Portafolis electrònics.
  • Document de text en procés d'elaboració.
  • Manual de la classe / Autoria col·laborativa.
  • Espais pels projectes en grup.


Després d'haver realitzat aquesta sessió considero que m'ha servit molt, ja que fins ara no coneixia el món de les wikis, i realment crec que és molt interessant i útil per a realitzar un aprenentatge corporatiu mestre-alumne.

Espero que us hagi servit d'ajuda.
Fins aviat!!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada