Pàgines

diumenge, 13 d’octubre del 2013

Trets característics de la llengua oral formal

Benvolguts i benvolgudes,
Pel que fa als trets característics de la llengua oral formal, està compost pels següents trets:
- Trets contextuals:
  • Caràcter no universal i aprenentatge escolar: L'aptitud de ser un bon comunicador és de caràcter no universal, a causa que no es desenvolupa espontàniament, sinó que l'individu pot aprendre tècniques per tal d'arribar-ho a ser.
  • Acústica, efímera i produïda en temps real: El discurs és per mitjà del canal de la veu, la qual cosa implica que la seva durada és curta, i tot i que hi hagi preparació prèvia, les oracions s'elaboren en el mateix instant.
  • Context compartit, amb una comunicació relativament unidireccional: L'espai que hi ha entre l'emissor i el receptor és el mateix quan utilitzem el llenguatge oral, la qual cosa permet interacció visual amb el públic. D'aquesta manera, l'orador pot conduir el seu discurs cap a l'èxit de la comunicació.

- Trets textuals:
  • Formal i generalment monologada: Segueix unes convencions socials,  les quals fan que l'emissor eviti els trets col·loquials. Tot i els avenços tecnològics, els discursos acostumen a ser un monòleg.
  • Informativa, planificada i de tema sovint especialitzat: Tot i que cal reservar un grau d'espontaneïtat.
  • Repetitiva i amb una intervenció fonamental dels llenguatges no verbals: Cal ser repetitiu amb la idea  que es vol transmetre. Alhora que cal afavorir l'expressió corporal (mans i cos), facial (mirada), les inflexions de la veu (volum i intensitat) i sobretot l'humor (anècdotes i experiències personals). Així, aconseguirem que el/els oient/s parin atenció en el discurs.

- Trets lingüístics:
  • Paper fonamental dels trets suprasegmentals: Són trets de molta importància, ja que asseguren l'èxit i l'atenció del públic. Tenen a veure amb la veu i el ritme.
  • Ocurrència d'elements díctics, interrogacions, exclamacions, interjeccions, anacoluts, el·lipsis, canvis direcció sintàctica, entre d'altres: Són característiques de la llengua oral.
  • Correcció normativa i ús de la varietat estàndard: Compost de cinc nivells (fonètica, morfologia, sintàctica, semàntica i pragmàtica).

Seguidament us mostro un vídeo presentat a l'aula.




En definitiva, podríem dir que "Sir Ken Robinson" té un model eficaç de comunicació oral, el qual respon a les característiques de la llengua oral formal que acabem de veure. Es podrien resumir en les següents paraules:
 - Planificada.
 - De tema específic.
 - Generalment monologada.
 - Formal.
 - Més informativa que interactiva.
Així doncs, té un caràcter intermedi entre l'oral i l'escrit.

Espero que us hagi agradat.
Fins aviat!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada