Pàgines

dimecres, 16 d’octubre del 2013

Llicència Creative Commons

Benvolguts i benvolgudes,

Avui us parlaré de les llicències que hi ha en els documents, imatges i vídeos que trobem a Internet, i l'ús que en podem fer.
Tal com diu la pàgina web Creative Commons Espanya, en  primer lloc, abans de copiar o descarregar qualsevol document, hem de saber si té llicència Creative Commons, és a dir, si és quelcom lliure per a tothom o té una llicència de privacitat, el/la qual no es pot agafar. Seguidament us mostro els tipus de llicències que hi ha:


-Reconeixement (Attribution): En qualsevol explotació de l'obra autoritzada per la llicència caldrà reconèixer l'autor/a.

-No Comercial (Non commercial): L'explotació de l'obra queda limitada a usos no comercials.

-Sense obres derivades (No Derivate Works): L'autorització per explotar l'obra no inclou la transformació per crear una obra derivada.

-Compartir Igual (Share alike): L'explotació autoritzada inclou la creació d'obres derivades sempre que mantinguin la mateixa llicència al ser divulgades.

Així doncs, pel que fa a pàgines d'on es poden agafar documents lliures de llicències és Wikipedia, on tots els articles i informacions són lliures.
Pel que fa a les imatges podem utilitzar la pàgina Wikimedia Commons, on totes les imatges són lliures de llicències. Al mateix temps, que també és pot usar la web Flickr, la qual té moltes imatges lliures de llicència, tot i que no ho són totes. Per això, es recomana mirar-ho, prement amb el botó dret sobre la foto.
En quant a músiques lliures de llicències, podem utilitzar les següents pàgines: SoundCloud i Jamendo, en les quals es pot descarregar tota la música que vulguem, tot i que no hi ha cançons gaire conegudes.
I per trobar vídeos amb llicència Creative Commons, trobem la pàgina Vimeo.

Fen referència als diaris, n'hi ha molts que a baix de tot de la web posen 'All right reserved', el que significa que tothom és lliure per llegir les seves pàgines i articles, però que ningú els pot agafar, descarregar o copiar. Com per exemple La Vanguardia. En canvi, hi ha d'altres diaris que són lliures de llicències, és a dir, tenen una llicència Creative Commons, com és el cas de El diario.

A continuació us deixo el link de la pàgina de Creative Commons, per tal de que pugueu veure quins tipus de llicències hi ha i quines combinacions es poden crear per a cada pàgina.

Personalment, considero que aquesta sessió m'ha servit de molt, ja que mai, abans, m'havia plantejat si era legal o no agafar imatges d'Internet, i encara menys que podria ser un delicte. A més a més, m'ha servit per saber d'on puc o no puc descarregar-me imatges i com puc comprovar que la font és lliure de drets d'autor. Finalment penso que tothom que tingui, ni que sigui una petita relació amb Internet, hauria d'assistir alguna xerrada sobre la importància de les llicències a Internet.

Així doncs, finalment m'agradaria mostrar-vos el següent vídeo, el qual explica què són les llicències Creative Commons i per a què serveixen:


Espero que us hagi servit d'ajuda.
Fins aviat!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada