Pàgines

divendres, 18 d’octubre del 2013

Procés de la composició escrita

Benvolguts i benvolgudes,
Avui parlarem del procés de composició escrita.
El procés d'elaboració d'un text s'inicia amb la planificació.
La planificació és establir els objectius que volem aconseguir amb el text i dur a terme una estratègia determinada per recollir, seleccionar i ordenar la informació que volem transmetre.
Dins de la planificació cal analitzar la situació comunicativa, tot observant quin tipus de destinatari tenim (grau de formalitat, formula tractament, gènere i varietat dialectal), el tema del que volem parlar, els objectius que tenim (funció narrativa, descriptiva, explicativa i persuasiva) i l'extensió i l'estructura (curta o llarga i la forma). També hi trobem la recollida de la informació, podem recopilar la informació tot realitzant una pluja d'idees (brainstorming) o realitzant una documentació profunda sobre el tema, tot preguntant-nos qui, què, on quan, perquè i com; i anotant apunts de la informació més important. Finalment cal seleccionar i ordenar la informació, tot realitzant una selecció d'idees (reflexió, concentració i sentit comú) i una ordenació d'idees, tot agrupant les informacions en mapes conceptuals o grups, i alhora agrupant-la (numeració i esquema).

La redacció és transformar els plans i les idees al llenguatge escrit. Compost per l'estructura del text, és a dir, el paràgraf (unitat temàtica, distribució d'idees en paràgrafs, tipus introductoris, tipus expositius i tipus conclusius), els connectors (tipus i funcions) i puntuació (signes d'entonació, parèntesis, guions i cometes). Pel que fa a l'estil, cal tenir en compte l'adequació, la claredat, la precisió, la concisió i la variació).

En quant a la revisió consisteix en avaluar el que hem escrit, decidir si s'adiu amb les nostres expectatives i si cal modificar el text. Està composta per la revisió de continguts, que el text tingui coherència, cohesió i adequació. Tanmateix composta de la revisió gramatical i de convencions, la qual observa la correcció i la variació.

Seguidament us presento una mapa conceptual que he creat per explicar de manera més clara el procés de la composició escrita.




A continuació us mostro esquema que explica molt detalladament el procés de la composició escrita:


Finalment, tot i que coneixia els components del procés de la composició escrita, mai els havia utilitzat, ja que no els havia trobat necessaris en les tasques que he realitzat. Però ara m'adono que quan vaig realitzar el Treball de Recerca, si hagués utilitzat aquestes tres parts alhora de realitzar-lo, no m'hauria costat tant organitzar i distribuir la informació.

Espero que us hagi servit.
Fins aviat!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada