Pàgines

dijous, 24 d’octubre del 2013

La descripció

Benvolguts i benvolgudes,
Avui us parlaré de la descripció i les seves característiques.
La descripció és un mode d’organització del discurs que pretén representar lingüísticament persones, animals, objectes, paisatges, èpoques, sentiments, entre d’altres. Es poden descriure tots els aspectes de la realitat, des dels més concrets als més abstractes.
Hi ha dos tipus de descripció:
  • Descripció objectiva: l’autor té  una actitud imparcial davant de l’objecte descrit, i descriu amb objectivitat i precisió les característiques que millor el defineixen. Com per exemple textos acadèmics o científics.
  • Descripció subjectiva: l’autor reflecteix el que li suggereix personalment l’objecte descrit. Sol tenir una finalitat estètica.

L’estructura dels textos descriptius es basa en:
  • Establiment del tema, es pot establir des de l’inici o bé després d’enumerar les característiques.
  • Caracterització, on es distingeixen les qualitats i propietats.
  • Relació amb el món exterior, tant espai com temps.
Cal seleccionar les paraules precises, que ens permetin imaginar l’objecte, explorar la situació, i realització segons un punt de vista determinats.

S’han d’ordenar les informacions que hem obtingut per a iniciar la redacció del text descriptiu. En les descripcions subjectives hi sol haver moltes comparacions i metàfores. Els elements més característics són els noms i adjectius valoratius.

A continuació us vull mostrar una descripció escrita, d'un treball "Qui ets tu?". 

L’Esther és alta i amb un cos proporcionat, de pell moreneta a l’estiu i blanqueta a l’hivern. Amb una cara rodoneta que transmet tendresa, on hi té uns ulls grans molt foscos, que amb la llum del sol van del marró fosc al marró mel amb un cop de mirada. Semblen dos rajos de llum, degut a la intensitat de la seva mirada, la qual mostra atenció cap als altres i cap a tot el que es mou al seu voltant. Més avall té unes galtones que cada cop que les veus venen ganes de fer-hi petonets. Tocant d’uns llavis suaus i carnosos que amaguen un somriure extraordinari.
Sempre es mostra riallera i feliç, feliç amb la vida que té i amb la que porta. Tot i la serenitat que destaca en ella, té un punt de bogeria i nena dins seu, que en fa quelcom màgic de tot allò que envolta i crea. Tot i la senzillesa que la composa, sempre porta detalls característics que fan que destaqui sense haver de destacar. Una olor que queda marcada en l’olfacte de qui ha estat amb ella, una expressivitat única alhora de comunicar-se, una manera de parlar clara i fluida...
És simpàtica, mostra ganes per compartir tot el que li succeeix a la seva vida amb els del seu voltant. Mostra iniciativa per socialitzar-se i relacionar-se amb les persones que l’envolten, tot i que no gosa destacar massa entre la multitud.
Té adquirides bastants habilitats comunicatives, per la qual cosa no té problemes per comunicar-se, ni per comunicar quelcom que no li hagi agradat. Al mateix temps, sembla mostrar un caràcter bastant fort, el qual no acostuma a treure públicament.
Un cop considera hom, algú de confiança, tret que la tracti com no és degut o la decepcioni, sempre més serà una persona ben valorada per a ella.

Així doncs, la seva tendresa, simpatia, diversió i atenció per els altres, fa que composin una noieta dolça com el sucre, bona com el pa i gran com el sol.


Aquesta activitat m'ha semblat molt productiva, pel fet que m'ha ajudat a conèixer una mica més a la meva companya.

Espero que us hagi servit!
Fins aviat!!!

La informació d'aquest post ha estat extreta d'apunts de classe.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada