Pàgines

diumenge, 22 de desembre del 2013

Conclusions i cloenda del blog

Benvolguts i benvolgudes,
Aquesta entrada la vull dedicar a fer un petit resum del qual he après al llarg d'aquests tres mesos i per descomptat per acomiadar-me de vosaltres.
Pel que fa a l'assignatura de GTIC, considero que ha estat molt productiva i educativa, ja que he après molts conceptes i he conegut programes i webs que desconeixia completament. Alguns dels aspectes que considero han estat significatius pel meu aprenentatge, són:

  • La creació d'un Google Drive amb tots els seus components (Docs, Presentacions, Full de Càlcul), crec que és una molt bona eina per a la realització de treballs en grup, ja que tots els membres poden col·laborar al mateix moment.
  • La creació de compte de Scoop it, considero que és una molt bona manera d'emmagatzemar articles i pàgines web d'interès, ja que no hi ha manera de perdre-ho. Per altra banda, es pot compartir amb els altres.
  • L'elaboració d'un Prezi, m'ha semblat un recurs molt adequat, ja que té un estil molt més lliure que el Power Point, a part que es pot visualitzar des de qualsevol lloc i a qualsevol moment, cosa que la presentació de Power Point l'hem de portar a sobre per poder-la visualitzar.
  • L'edició d'un vídeo amb Youtube, crec que és molt útil, tot i que sigui un editor bastant bàsic, és senzill d'utilitzar.
  • El coneixement de les Llicències Creative Commons, aquest punt el considero molt important, ja que anteriorment desconeixia que hi hagués llicències a les pàgines web i encara més que estigués prohibit agafar una imatge/document/vídeo de la xarxa.
  • Les pàgines web lliures de llicències Wikipèdia, Flik, Vimeo. Al mateix temps, també desconeixia que hi hagués pàgines lliures, les quals coneixia però no tenia ven valorades, a causa que no me n'havien parlat massa bé.
  • La creació de mapes conceptuals i fluxogrames amb programes com CmapsTools, Padlet, Glogster, Wordle. Aquest punt també em sembla molt interessant, ja que fins ara realitzava els mapes conceptuals amb el programa Microsoft Word, el qual em resultava una tasca molt lenta i feixuga.
  • Com fomentar l'aprenentatge amb ordinador. Aquest aspecte ja el coneixia, però no amb tanta profunditat, i realment crec que amb tota mesura, l'ordinador pot ser una gran eina d'aprenentatge i representació de la vida real per als infants.

Respecte a l'assignatura de COED, considero que ha estat molt productiva. Ja que he treballat amb més profunditat la comunicació i els seus tres estats de representació: oral, escrita i digital. Tot i que les tres les hem treballat per igual, crec que la comunicació oral ha estat la que més he millorat.
El llibre "Com parlar bé en públic", el fet de parlar de les llengües i els llenguatges, les reflexions personals de diversos comunicadors, les descripcions orals, escrites i digitals i els recitals de poemes, han estat tasques molt enriquidores, ja que han fet que intentes fixar-me en els nervis alhora de parlar en públic, la màxima atenció que dedicava a hom quan parlava oralment per observar si era o no bon comunicador/a, les grans reflexions posades en comú entre tres o quatre companys sobre un vídeo, les descripcions detallades d'un individu quan realment encara no el coneixíem o aprendre'm un poema de memòria i recitar-lo davant tota la classe.


Així doncs, amb l'assignatura de Gestió de les TIC i la de Comunicació Oral Escrita i Digital, estic satisfeta del treball realitzat al llarg de les assignatures i dels aprenentatges que he adquirit, ja que com a mestre les noves tecnologies i la comunicació en tots sentits, seran una eina de molt ús tant per a mi com per als meus futurs alumnes, és per això que cal que les domini.

Finalment, m'agradaria comunicar-vos que m'acomiado de vosaltres i del blog.

Espero que us hagi agradat/servit totes les entrades que he portat a terme al llarg d'aquests tres mesos.
Us desitjo molt Bon Nadal i Bones Festes 2013-2014!!!




Marina

divendres, 20 de desembre del 2013

Conceptualització de l'aprenentatge amb ordinador - Benjamin Bloom

 Benvolguts i benvolgudes,
Avui us parlaré de la conceptualització de l'aprenentatge amb ordinador, de l'autor Benjamin Bloom.
Bloom, ens aproxima a l’activitat intel·lectual que es desenvolupa a partir de les diferents tasques que podem fer amb l’ús de les TIC.
Aquesta classificació parteix de la que Benjamin Bloom i altres col·laboradors (1956)  van fer per classificar les activitats educatives i que es coneix com Taxonomia de Bloom. Una de les seves aportacions va ser que aquestes estaven graduades de més senzilles a més complexes.

Podem veure les diferències entre les habilitats cognitives de Bloom formulades originalment  i les formulades l'any 2000 en la imatge següent:


Per acabar us adjunto el quadre de la Taxonomia de Bloom:

Finalment, considero que aquesta sessió m'ha apropat a la conceptualització de l'aprenentatge amb ordinador, des d'una altra perspectiva la qual desconeixia completament. Tanmateix, crec que la tasca que va portar a terme Benjamin Bloom és molt interessant i productiva per a l¡'adquisició de nous aprenentatges amb l'ordinador.

Espero que us hagi servit.
Fins aviat!

La informació d'aquesta entrada ha estat extreta de les següents pàgines web:

dimarts, 17 de desembre del 2013

Treball Bon comunicador

Benvolguts i benvolgudes,
Avui us parlaré del treball del bon comunicador, és un treball el qual ha consistit a escollir una persona coneguda, la qual consideréssim que era bona comunicadora i havíem d'argumentar perquè ho era/és.



Un cop portat a terme el treball de seguiment a l'Ana Pastor durant dos mesos i utilitzar les eines esmentades anteriorment, puc concloure el treball afirmant que és una bona comunicadora, ja que:
  • En cap moment es mostra nerviosa.
  • Es nota que té un guió preparat, ja que a l'hora de dialogar amb l'entrevistat, aquesta entrevista té una estructura lògica i ordenada. Així també, hem vist que les idees principals les té ben memoritzades i molt present el temps.
  • Pel que fa al domini de la llengua, utilitza una bona correcció lingüística i a més a més el seu discurs és clar.
  • A les entrevistes, programes o presentacions té una bona posició corporal i a l'hora es mostra propera al públic o a l'entrevistat. També, té una gran expressivitat amb les mans i els ulls.
  • Finalment, un aspecte que trobem important, és que es mostra tal com és ella i en cap moment es priva de dir algun comentari, sempre amb respecte i educació.
Tot i això, hem trobat alguns aspectes que caldria millorar com ara donar més activitat a la xarxa del Facebook, ja que actualment és una eina que s'utilitza molt. Per tant, de la mateixa manera que utilitza amb constància el Twitter, creiem que també ho hauria de fer amb el Facebook i el seu bloc.
Finalment, hem pogut veure que és una bona comunicadora.

A continuació us mostro la pàgina de Google Sites que hem creat:

Amb la realització d'aquest treball he pogut observar i treballar tots els  aspectes i qualitats que ha de tenir hom per a ser un bon comunicador/a. Al mateix temps, que he profunditzat amb aquestes qualitats, ja que les he pogut fonamentar amb la pràctica.

Espero que us hagi servit.
Fins aviat!

dissabte, 14 de desembre del 2013

La importància de pronunciar correctament

Benvolguts i benvolgudes,
Ahir a la classe de COED, després de realitzar el recital de poemes, hem treballat la pronúncia del ieisme en la llengua catalana.

Tal com diu Viquipèdia, la pronunciació o pronúncia és l'acció i manera de pronunciar, és a dir, produir els sons amb els òrgans de fonació per parlar.

Vam realitzar una activitat, la qual consistia a crear dues files, en una hi havia d'haver les persones que creien que sabien la ll, i en l'altra les persones que creien que no sabien dir-la.
Llavors teníem tres paraules escrites a la pissarra, les quals tenien la ll al principi, al mig i al final. Ens avaluàvem uns als altres. Algunes de les paraules que més vam utilitzar van ser lluna, calla i cavall.
Amb tot això, vaig poder observar que hi havia un gran nombre de persones que inicialment s'havien col·locat a la fila dels que no sabien pronunciar la ll, quan realment si s'hi esforçaven, podien arribar a pronunciar-la correctament.

Tal com diu la Guia de Correcció Fonètica, el ieisme o substitució del so de la ll pel so de la i catalana o de la y espanyola. La ll (si no du un punt en mig) s'ha de pronunciar amb un so palatal lateral ben diferent del de la i.

A continuació us mostro un article de Josep Maria Canyelles, el qual relata la importància de pronunciar bé i els dubtes/problemes que ha tingut per culpa d'una mala pronuncia: 


Per acabar, després d'aprofundir amb la pronunciació, considero que pronuncio correctament la majoria de les paraules. Tot i així, crec que la pronúncia hauria de tenir més importància durant tota l'educació obligatòria, ja que d'aquesta manera tothom s'esforçaria per millorar-la.

Espero que us hagi servit.
Fins aviat!

dijous, 12 de desembre del 2013

Naturalesa de l'aprenentatge amb l'ordinador - les quatre metafores

Benvolguts i benvolgudes,
Avui us parlaré dels tipus d'aprenentatge que es pot fer amb els ordinadors.
- Metàfora tutorial: l'ordinador com a tutor/tutorial:
Són canals/missatges de com s'aprèn amb l'ordinador. Sovint poden ser vídeos o textos. Els quals expliquen com funcionen alguns programes o aplicacions, tot mostrant-ho en la pràctica. En alguns casos també aporta teoria. El qual, és un aspecte positiu perquè es pot aprendre de manera més lúdica i amena. Al mateix temps que els alumnes poden aprendre. Així doncs, la mestra pot donar una atenció més personalitzada, ja que l'ordinador corregeix. Tot i que també pot ser que no hi hagi un aprenentatge significatiu.
Tanmateix, aporten so, vídeo (canal multimèdia), ja que l'ordinador no es cansa de proposar coses i el professor sí. És per això que és un gran avenç en el món de l'educació.
Es pot portar a terme amb la web Clic.

- Metàfora de la construcció: l'ordinador com a alumne:
S'utilitza com a eina d'aprenentatge i experimentació per als infants. Es pot utilitzar el programa Scratch, el qual serveix per crear un programa de programació. D'aquesta manera, nosaltres programem a l'ordinador per a què faci el que nosaltres volem. Amb les formes geomètriques següents acabem creant, cases, carreteres, entre d'altres.

Fem que el gat construeixi un quadrat:

Fem que el gat construeixi un  triangle equilàter:

Fem que el gat construeixi un octògon (1r-2n primària):

- Metàfora del laboratori: l'ordinador com a simulador:
Els simuladors són una evolució dels sistemes tutorials. Permeten un aprenentatge per descoberta. Un exemple podria ser el Crayon Physics, el qual es un joc on s'hi ha de dibuixar elements per continuar jugant. En aquest joc s'hi treballa la gravetat i la coherència.
Un altre de les webs que existeix és el Doctor xinxeta, el qual és un simulador. Aquest és molt senzill, ja que podem veure que si li donem massa aigua a una planta, bessa per sota i es perquè té massa aigua. Els alumnes poden jugar aquest joc abans de crear un hort de veritat, d'aquesta manera els infants podran veure com s'ha de cuidar a una planta i quanta aigua necessita al dia. Tanmateix podem veure que la planta no  creix sana perquè es crema del sol i surt de color marró. També mostrarem que li passa a una planta si no la reguem el cap de setmana. El simulador ens permet mostrar que passarà a la vida real, però  per això hem d'evitar que succeeixi l'aula de l'escola. Ho podem fer al moment per veure si una planta viu o mor. Aquest procés el podem fer diversos cops amb els infants per tal que vegin en quin grau succeeix cada estat. Amb aquest simulador inserim la ciència al món dels més petits.
Amb simuladors podem fer experiments, tot i que no em d'evitar els experiments de la vida real. Tot i així a la vida real hem de tenir en compte quants cops s'ha de regar una planta per a que visqui.



- Metàfora de la caixa d'eines: l'ordinador com a eina:
L'ordinador com a eina de treball proporciona una experiència mediada del món físic, ens dóna una visió indirecta del que passa però alhora ens proporciona eines molt potents. Les quals no substitueixen l'experiència directa però són complementàries. Així doncs, l'ordinador actua com a amplificador de l'experiència d'escriure, dibuixar i classificar. Ja que permet fer aquestes tasques de forma estimulant i eficaç.
D'aquesta manera trobem un punt de vista, on l'ordinador es considera una eina, com per exemple els mapes conceptuals. Un altre punt de vista és com una comoditat, ja que deixem de fer coses i les substituïm per l'ordinador.

Segons Jordi Vivancos, l'ordinador és més que una eina, ja que va més enllà que per exemple un llibre de paper, ja que aquest no té cercador. En canvi els llibres virtuals si que en tenen. Tanmateix, l'opció de poder desfer el que hem fet i recuperar la informació anterior, ha estat una eina de molt profit i gran avenç.

El llistat següent son deu coses que podem portar a terme gràcies a l'ordinador:
  • Copiar i enganxar.
  • Ha millorat el procés d'escriptura.
  • Cercar informació.
  • Xats escrits, ja que ens podem comunicar amb diverses persones a l'hora.
  • Webcams com ara l'Skype o l'ooVoo.
  • Geolocalització, per saber on està una persona.
  • Compartir imatges.
  • Mirar pel·lícules.
  • Mirar la televisió o programes de dies anteriors.
  • Jugar a jocs online amb persones d'arreu del món.
Per acabar considero que l'aprenentatge amb ordinador és molt interessant i útil, per això cal fomentar-lo. Ja que molts infants, actualment, tenen l'ordinador com a quelcom lúdic, però no com a una eina d'aprenentatge i diversió.

Espero que us hagi servit.
Fins aviat!

divendres, 6 de desembre del 2013

Maneres de citar en el programa Microsoft Word

Benvolguts i benvolgudes,
Avui us parlaré de com citar en el programa Windows Microsoft Word.
Pel que fa als llibres hi ha tres maneres de citar-los:
1) Primera manera de citar

  • És important citar a l'autor i l'any. Per fe-ho cal col·locar el curso després de la paraula que volem citar. Llavors anem a la pestanya de 'Referència' i premem on posa 'inserir cita'. Seguidament premem 'agregar cita' i després premem 'editar' i hi escrivim els noms i cognoms, els agreguem i acceptem. A continuació escrivim el títol i l'any. Per tal de poder afegir més informacions premem 'mostrar tots els camps bibliogràfics'. Finalment premem 'referències bibliogràfiques' i escrivim 'treballs citats' i canviem el títol per referències.


2) Segona manera de citar
  • Un cop hem citat l'autor en la frase, per exemple (De fet Jaume Cela en el seu llibre de Va de Mestres), llavors anem a la pestanya de 'referències' i premem 'inserir cita', i un cop ens cita el títol, l'autor i l'any, premem sobre la fletxa de la cita i l'editem. Finalment suprimim el títol i l'autor.



3) Tercera manera de citar

  • Afegim una frase del llibre i l'escrivim entre cometes. Llavors anem a la pestanya de 'referències' i premem 'inserir cita' i premem la fletxa i l'editem, tot esborrant el títol. Finalment afegim el número de la pàgina.

Pel que fa a les webs, hi ha la següent manera de citar-les:
  • Primer de tot cal que estiguem segurs que sigui una font fiable, la qual cosa la podem comprovar mirant els seus crèdits i coneixent-la, és a dir, estant informat. 
  • Cal citar el dia, el qual hem llegit la pàgina web. Seguidament anem a la pestanya de 'referències' i premem 'inserir cita', on escriurem a l'autor corporatiu, en aquest cas la Fundació Adana.



Seguidament, premem el botó acceptar i ja tenim la web citada. Finalment actualitzarem les referències de la pàgina.

Finalment, m'agradaria emfatitzar en la diferència entre cita i referència per tal que no hi hagi equivocacions. La cita és la frase, i la referència és el lloc d'on hem tret la frase, és a dir, un llibre o una web.

Per acabar, m'agradaria mostrar-vos alguns aspectes/"trucs" sobre el funcionament del Microsoft Word, els quals ens poden ajudar a agilitzar la nostra tasca. Com per exemple:
   -Per canviar  la lletra i l'estil: podem seleccionar una paraula i aplicar-hi la lletra i l'estil que vulguem, llavors    anem sobre l'estil que desitgem i premem amb el botó dret sobre d'aquest i seleccionem 'actualitzar'. Acte      següent tindrem tot el text amb la lletra i l'estil que desitgem.
   -Amb les tecles 'Control+Inicio': ens porta a dalt de tot del document.
   -Amb les tecles 'Control+Fin': ens porta al final de tot del document.
   -Amb les tecles 'Control+Enter': ens fa un salt de pàgina.
   -Per citar amb números: anem a la pestanya de 'referències', premem 'estil' i posem 'ISO 690-Referència      numèrica'. Tot i que també podem utilitzar l'estil 'APA 5ª edició' o 'APA 6ª edició'.
   -Amb les tecles 'Control+ fletxes dels costats': el curso salta de paraules.
   -Amb les tecles 'Control+ fletxes de dalt i baix': el curso salta de paràgrafs.

Tot i que ja coneixia alguns dels recursos que hem treballat a l'aula, n'hi havia molts que desconeixia completament, com per exemple la manera de citar tant llibres com webs. Considero que ha estat molt productiu  i gratificant, ja que és quelcom necessari per a la realització de tasques amb l'ordinador.

Espero que us hagi servit.
Fins aviat!

dimarts, 3 de desembre del 2013

Experimentem i treballem el fang

Benvolguts i benvolgudes,
Avui us explicaré el projecte que vam realitzar a l'assignatura de plàstica dels models tridimensionals.

Primerament, abans de realitzar l'activitat, a classe vam veure un vídeo de Reggio Emilia, en el qual nens i nenes creaven un lleó a través de l’observació. Per fer-ho, van anar a una plaça i van prendre mides dels lleons de la seva alçada, amplada, profunditat, etc. També, van dibuixar la silueta mitjançant l'ombra i van fer un motllo de la pota del lleó.


Per a la posada en pràctica del projecte, vam utilitzar els següents materials:
  • Fang xamota, està compost per un gra, però és més gruixut. Per tant, les figures tenen menys definició, però són més dures, resistents i poroses, i en el procés de cuita i adhesió presenten menys dificultats. Per als infants és molt més fàcil anar fent parts i després ajuntar-les totes, i en el cas que faci falta més fang anar-lo solapant, així també se li dóna més consistència a la figura.
  • Pel que fa les eines, amb infants hauríem de treballar amb materials de plàstic, com ganivets petits i platets de fusta per si volen fer-hi alguna decoració o la cara.

Pel que fa al procés de creació, primerament vam fer-nos fotografies a nosaltres mateixes, amb diferents perspectives d'una mateixa postura.


Seguidament vam crear la nostra estructura a partir de les imatges realitzades anteriorment.


Finalment, vam ajuntar les quatre figures, tot situant-les en un espai i en un context. Així doncs, vam situar les nostres figures en un jardí i el tema que les englobava era la "Mobilització contra la mandra".


Per acabar podria dir que aquesta activitat m'ha servit per observar la implicació i la tècnica que pot arribar a adquirir l'infant, tot experimentant diverses textures i experimentant el seu cos i el dels altres a través de la il·lustració del seu propi cos, donant èmfasi a casa part.


Espero que us hagi agradat.
Fins aviat!

divendres, 29 de novembre del 2013

Recital de poemes

Benvolguts i benvolgudes,
Aquí us presento el poema que he estat treballant durant dies per a recitar-lo en el recital de poemes de l'aula. 
El primer document que observeu és un google-docs, en el qual hi ha il·lustrat el poema, i seguidament, hi trobem el vídeo de com jo he recitat el poema, tot donant importància a l'entonació, a la vocalització, a la velocitat, a la postura, entre molts d'altres.









Després d'assistir a la sessió de recital de poemes, m'he adonat com d'interessants són els poemes. Sempre havia pensat que eren paraules amb masses emocions entaforades sense cap sentit racional. Però avui, m'he adonat quant de plenes són aquestes paraules plenes d'emocions i sentiments que es transmeten amb una certa gràcia de rima.

El poema que mostro amb anterioritat, l'he escollit perquè la Fageda d'en Jordà es un lloc entranyable i arrebossat d'encant i màgia, les quals relata molt bé en Joan Maragall en aquest poema.
Joan Maragall i Gorina (1860-1911) va ser un poeta i escriptor català, figura cabdal dins la poesia modernista del canvi de segle XlX al XX. La seva obra manuscrita es conserva al'Arxiu Joan Maragall de Barcelona. Al mateix temps, va ser un home d'arrels religioses i una forta implicació política. Va ser un personatge amb múltiples contactes, amb els quals mantenia una extensa correspondència d'interès que supera de molt el fet purament anecdòtic o biogràfic.



Espero que us hagi fet servei.
Fins aviat!

La informació d'aquest post l'he extret de les següents pàgines web:

dijous, 28 de novembre del 2013

Treballem amb eines per organitzar el pensament

Benvolguts i benvolgudes,
Avui us parlaré de diverses pàgines web, les quals ens ajuden a organitzar el pensament.


Tal com diu el Ministeri d'Educació, Cultura i Esport, és una eina web que ens permet crear murals digitals multimèdia. Els murals realitzats amb Glogster poden ser impresos, inserits en una web (blog), projectats i utilitzats en una aula per mitjà d'una PDI (Pissarra Digital Interactiva) o una pissarra digital normal com a suport a la presentació d'uns determinats continguts.
És una excel·lent opció per guardar i compartir diferents continguts multimèdia sense complicar-nos amb masses opcions. El podem utilitzar com un document personal o comuna pissarra col·laborativa. Així doncs, és molt simple, es presenta com un taulell en blanc que podrem usar com vulguem tan sols arrossegant i deixant anar els elements que vulguem guardar (imatges, vídeos, textos, àudio, presentacions). D'aquesta manera, podem tenir de manera organitzada idees, recordatoris, informacions, entre d'altres que suggereixen a la memòria. Al mateix temps, la informació es pot organitzar amb columnes. Un dels grans avantatges d'aquesta web és que per crear un mur Padlet, no cal registrar-se. L'únic requisit és que s'ha de compartir a la xarxa. Un exemple de Padlet portat a terme en l'educació infantil podria ser la Maleta viatgera.
És una aplicació de caràcter gratuït en la que l'usuari pot crear la seva pròpia word clouds (núvol de paraules), les quals poden adoptar diverses formes, colors i fonts. És una eina que fa que l'individu es familiaritzi amb un nou concepte de presentació visual de paraules destacades a partir d'un simple text. El resultat de la imatge de paraules, denota que la paraula més gran és la paraula és la que es repeteix més vegades.

A continuació us adjunto un wordle creat amb el text d'aquesta entrada.




-Mapes conceptuals:
Els mapes conceptuals van ser creats per Joseph D. Novak i han esdevingut una tècnica fonamental per a representar el pensament en l'educació. Ja que la creació d'un mapa conceptual ens pot ajudar a organitzar els nostres coneixements i a ampliar la nostra perspectiva en relació a un tema. Al mateix temps, és molt important l'estructura i l'organització d'aquest.

CmapsTools: És una eina per confeccionar esquemes i mapes conceptuals. L'objectiu d'aquest programa consisteix a presentar gràficament conceptes teòrics. Aquest fi el porta a terme a través d'una llista completa de recursos visuals que permeten vincular idees de diferents maneres.
Aspecte de més a mes: es poden crear fletxes des dels conceptes i des dels connectors. Per posar fletxes, cal marxar la línia que no té fletxa, anem a línia i marquem totes les fletxes.

Seguidament us mostro dos CmapsTools creats per mi, un l'he realitzat a partir d'un text adreçat pel professor i l'altre és inventat:





- Fluxograma:
És la representació gràfica del procés. S'utilitza en disciplines com programació, economia, processos industrials i psicologia cognitiva.
Amb la realització d'aquesta tasca, els individus utilitzem l'hemisferi esquerre (hemisferi racional), ja que és una tasca molt allunyada de les emocions, és a dir, lluny de què treballi l'hemisferi dret (hemisferi emocional).
Els fluxogrames es poden realitzar amb la pàgina Gliffy.

Seguidament us mostro un exemple de fluxograma:







-Mapes mentals:
Són un diagrama que s'utilitzen per representar les paraules, idees, tasques o altres conceptes lligats i disposats radialment al voltant d'una paraula clau o d'una idea central. S'utilitza per a la generació, visualització, estructura i classificació de les idees, i també com a ajuda interna per a l'estudi, planificació, organització, resolució de problemes, presa de decisions i escriptura.


MindMeister: és una eina per la realització de mapes mentals online. Facilita la planificació de multi-usuari, l'intercanvi d'idees i les sensacions de gestió de projectes.

A continuació us mostro un exemple de mapa mental:



Espero que us hagi servit.

dissabte, 23 de novembre del 2013

Digues de què parlaràs, parla'n i digues de què has parlat.

Benvolguts i benvolgudes,
Avui us parlaré de l'estructura que hem de tenir en compte alhora de realitzar un discurs.
L'estructura del discurs està composta de les següents parts:
- Introducció:
  • És la presentació inicial del tema i dels objectius. Dura entre un 5-10% del discurs.
  • Fent referència a la frase "Allò que comença bé ja està mig acabat", podríem dir que si l'emissor/orador fa un bon començament, aconsegueix captar l'atenció del públic i crea l'expectació necessària per mantenir-la. D'altra banda,si el públic està motivat i atent, fa que l'orador també ho estigui. D'aquesta manera el públic aporta a l'orador recursos en un moment que sol generar inseguretat, el principi. Així doncs, quan quelcom comença bé, ja tenim molt de guanyat.
      Fórmules introductòries (cal escollir-ne una per començar):
  • Definició: breu comentari sobre el tema.
  • Presentació d'objectius: explicar-los motiva i centra l'atenció dels oients (és una fórmula molt positiva).
  • Presentació del guió: molt apropiat per a discursos expositius i per a sessions pràctiques. És una presentació que no connecta gaire amb les emocions i el públic.
  • Preguntes: una manera d'anticipar-se per introduir el tema.
  • Lectura mental: esmentar algunes preconcepcions (pensaments i idees) que hipotèticament té l'auditori.
  • Documentació: mostrar alguna notícia o dades recents (graella, mapa conceptual). Cal escollir-ne de senzilles i fàcils.
  • Afirmació provocadora: donar una opinió atrevida, una dada espectacular, etc. Com més ens arrisquem, més èxit podrem tenir, tot i que també tenim més possibilitat de fracassar (quelcom que remogui).
  • Anècdota: historieta ben escollida o una anècdota personal, amb certa intriga i que condueixi al tema; breu i relacionada amb el tema.
   Així doncs, cal parar atenció, posar temps, esforços, energia i estratègia en la introducció. Per tal d'evitar      els nervis, podem memoritzar les primeres paraules del que hem de dir. Finalment, el més important, fer        una bona introducció per tal de posar-nos el públic a la butxaca.

- Desenvolupament:

Selecció i ordre de les idees segons l'objectiu del discurs:
  • Per a informar: una estructura descriptiva o cronològica
  • Per a convèncer: estructura inductiva o SAP. Informació de casos concrets per arribar a la idea general que explica tota la informació anterior i que funciona com a conclusió. D'específic a general.
   Les idees que volem expressar, han de ser poques i molt ben explicades. Pel que fa als recursos que            emprarem, han de ser efectius (com per exemple l'humor dosificat, les anècdotes o els exemples), per tal      d'evitar que l'atenció del públic baixi i cal trobar la mida justa entre la serenitat i l'humor. Així doncs, per        mitjà d'exemples l'orador aconsegueix captivar l'atenció del públic.


-Conclusió:
Funcions bàsiques:
  • Tancar el discurs.
  • Sintetitzar les idees principals i oferir una visió global del missatge (tres o quatre idees).
  • Deixar una bona impressió final en les persones que ens han escoltat, és a dir, cal ser profunds, tot treballant les emocions. Així doncs, no és tant important el que diem sinó com ho diem.
   La conclusió té un efecte determinant en la fixació de continguts, així doncs el que diguem o no, serà el que    determini el contingut al nostre públic. 


      Fórmules de tancament:
  • Repetir la introducció (fer referència).
  • Resumir els punts principals.
  • Invitació a l'acció (animar a actuar).
  • Anunci d'un esdeveniment futur (quelcom que passarà).
  • Promesa.
  • Apel·lar als sentiments (pena, alegria, llàstima).

      La llengua del discurs expositiu:
  • Neutra, precisa i accessible.
  • No influïda per la prosa escrita o tècnica.
  • Cal oferir definicions dels termes més especialitzats o abstractes.
  • Són necessaris: els connectors lògics que cohesionin el discurs (perquè, per tant, en conseqüència, no obstant això, en canvi...) i els marcadors textuals (en primer lloc, en segon lloc, d'una banda, de l'altra, finalment, en resum...).

Després d'haver treballat l'estructura del discurs i les seves parts, he pogut observar que tenir un guió del discurs és quelcom interessant i necessari per a tenir èxit. Ja que el fet de tenir un guió implica que l'orador ha hagut d'invertir temps en la preparació i elaboració d'aquest. Així doncs, si som conscients dels punts del decàleg de "Com parlar bé en públic" i elaborem un guió del discurs, tindrem moltes possibilitats de realitzar un discurs amb èxit.

Seguidament us mostro l'esquema que he realitzat sobre l'estructura del discurs:


Espero que us hagi servit.
Fins aviat!

dijous, 21 de novembre del 2013

Treball col·laboratiu amb la Viquipèdia

Benvolguts i benvolgudes,
Avui us parlaré de la Viquipèdia.
Tal com diu la mateixa Viquipèdia, la Viquipèdia és una enciclopèdia lliure mantinguda per la Fundació Wikimedia, una organització sense ànim de lucre.
Per tant, la Viquipèdia es basa en cinc pilars fonamentals:
La Viquipèdia és una enciclopèdia que incorpora elements d’enciclopèdies generals i d’especialitzades. Així doncs, el seu objectiu principal és recopilar tota informació de forma enciclopèdica, però sense crear-lo.
La Viquipèida cerca el punt de vista neutral. El qual intenta que els articles siguin el més objectius possible, per tal que els seus lectors puguin entendre i comprendre la informació. És per això que cal citar les fonts d’on s’ha extret la informació, per tal de poder verificar-la i evitar tota mena de disputes o conflictes.
La Viquipèdia és de contingut lliure, és a dir, tot individu pot col·laborar i distribuir lliurement la informació, sempre i quan respectin els drets dels autors.
La Viquipèdia segueix unes normes d’etiqueta. Cal respectar tota mena d’opinions dels altres membres col·laboratius de la xarxa.
La Viquipèdia no té normes inamovibles. Així doncs, cal respectar l’estructura mínima de la pàgina i tenir moltes ganes de participar-hi.
Pel que fa als articles sobre el mateix àmbit en idiomes diferents, considero que no comenten els mateixos aspectes ni informacions. Com per exemple, hi ha molta més informació en anglès que en català. Això suposaria un desavantatge, pel fet que s'hauria, constantment, de traduir l'idioma i a vegades el traductor no tradueix correctament. Però per altra banda, és un avantatge, ja que com hem dit a vegades encara que en un idioma hi podem trobar molta més informació o dades rellevants que en un altre i s'hagués, simplement, de traduir, la informació la tindríem.
Tot i així, s'ha de tenir en compte que a vegades hi ha un clar desavantatge, ja que en un idioma pot donar una informació diferent que en un altre.

La relació que hi ha entre un wiki i la Wikipedia, és que un wiki és un lloc web col·laboratiu, el qual es pot editar des del navegador pels usuaris. Aquests poden crear, editar, esborrar i enllaçar el contingut de la pàgina web. Una de les wikis més conegudes és la Wikipedia.
Per tant, han utilitzat el programa de wiki per realitzar la Wikipedia.

Respecte als articles, tots tenen unes mateixes pautes, per això tots tenen una semblança. Així doncs, al principi sempre hi podem trobar una definició completa del mot cercat. Després trobem la taula de continguts on ens organitza tota la informació que vindrà després, i finalment després trobem cada part de la taula anterior explicat amb detall.
A més a més, a la dreta sempre hi acostumen a trobar fotografies, sobre el tema o el mot tractat i a l'esquerra hi trobem enllaços de la Wikipedia com ara el Portal, Portal temàtic, Article a l'atzar, entre altres i a més a més hi trobem una llista d'idiomes en el qual podem trobar la informació sobre el mot que hem cercat des d'un principi.
Per finalitzar, a baix de tot de la pàgina hi trobarem les referències utilitzades per tota la informació i ens recomanen altres pàgines d'interès relacionades amb el tema que estem tractant.
Pel que fa al llenguatge que s’utilitza acostuma a ser formal i es fan servir alguns mots específics o concrets sobre el tema tractat.

La Wikipedia com he explicat anteriorment, pot contribuir-hi i editar qualsevol persona, però sota diverses condicions com ara responsabilitat, civisme, conducta legal, bona i sota unes condicions d'ús i normes.
Tot i això, podem trobar actes de vandalisme, que serien els canvis, addicions o esborrats fets amb intenció expressa de danyar el projecte o sense prendre en compte les seves conseqüències negatives. Els casos més corrents de vandalisme són afegir bromes, atacs personals, etc; esborrar articles o parts d'articles sense cap raó; fer spam; fer vandalisme furtiu, és a dir, afegir informació o canviar dades importants intentant que no sigui gaire evident; crear redireccions ofensives o senzillament incorrectes i guerres d'edicions, les quals es podrien considerar vandàliques en alguns casos.

Tota la informació que està publicada a la Wikipedia és certa. A més a més, Wikipedia intenta aconseguir que els articles no exagerin un punt de vista específic. Això requereix oferir la informació des de tots els angles possibles i que també s'hi afegeixin enllaços perquè altres usuaris puguin verificar que la informació sigui correcta.

El vandalisme a la Wikipedia el controlen totes les persones que vulguin. En cas, que es trobi vandalisme s'han de seguir uns passos com ara revertir el vandalisme o esborrar l'article si és necessari; comprovar les contribucions recents del vàndal i si és un vàndal reincident, s'ha de comunicar-ho a petició als administradors. Tot i això, també hi ha molts correctors automàtics.
A més a més, se'ns dóna eines per poder controlar-ho.
Les llistes de seguiment són unes llistes d'articles, que tu has triat i qualsevol persona que faci un canvi en algun d'aquests articles se t'avisarà, per tal de saber que es fa amb els seus articles. 

Tothom qui vulgui pot crear i editar, modificar, enllaçar i esborrar continguts de la web. Per fer-ho només cal fer clic a l'enllaç "modifica" al capdamunt de la pàgina que vulgueu canviar. Això, portarà a una pàgina amb un quadre de text que conté el text de la pàgina. Aquí només s'haurà d'escriure o modificar el que es vulgui i fer un clic a "Desa la pàgina".
Tot i això, abans de tot s'haurà de tenir en compte el Llibre d'estil, el qual té l'objectiu de fer les coses semblants, ja que així serà més fàcil de llegir i de fer servir i més fàcil d'escriure i editar.
A més a més, ens recomanen que si volem començar, es pot provar a la pàgina de proves. 

Per tal de modificar o editar un article, cal prémer l’enllaç “modifica”, el qual apareix a dalt de la pàgina. Seguidament, apareixerà una pàgina amb un quadre de text amb el text de l’article que es desitja modificar. Aleshores, cal escriure o modificar el que es vulgui, i per acabar cal prémer l’enllaç “desa la pàgina”. Tot i així, hem de tenir en compte que hi ha un “Llibre d’estil” (format d’estil que utilitza la Viquipèdia), el qual cal continuar i no modificar massa. També es pot començar provant a escriure anant al link de “pàgina de proves”, en el qual es poden realitzar proves d’escrits, abans no produïm l’original.

Les diferències entre les enciclopèdies clàssiques i la Viquipèdia són: la primera gran diferencia entre les enciclopèdies clàssiques i la Viquipèdia és que la primera és física i elaborada amb paper i la segona és virtual i no és física. La segona diferència i la detonant per la qual, actualment s’utilitza més la Viquipèdia és perquè està en constant canvi i evolució, és a dir, la informació s’actualitza i es renova molt sovint. Això fa que la informació que tinguem a les nostres mans sigui més novadora, la qual cosa és positiu, però també té l’aspecte negatiu de la possibilitat que la informació que estiguem consultant no sigui del tot certa.

La Wikipedia té unes normes, amb les quals vol aconseguir que els usuaris es respectin entre ells, fins i tot, encara que no comparteixin opinions. Alhora també vol que els integrants es comportin civilitzadament, tot evitant atacs personals i generalitzacions.
Així doncs, cal que tothom actuí amb bona fe, sense sabotejar la Wikipedia per enfortir els arguments. Les discussions són xarxes virtuals on els participants de la Wikipedia dialoguen i decideixen canvis en la web.

Els enllaços, les fonts i les cites, són elements molt importants per a argumentar la informació que escrivim. Al mateix temps, permetem que tots els usuaris de la Wikipedia puguin verificar la informació i cercar-ne d’ampliada en les cites, fonts o enllaços dels emissors.

Els projectes germans, són projectes que compon la fundació Wiquipedia. Els quals són els següents:
-Wikipedia: és un projecte per construir enciclopèdies gratuïtes en tots els idiomes del món. Així doncs,  qualsevol persona, virtualment, amb un accés a Internet pot contribuir, en contribuir informació neutral i citada.

Wikcionario-Wikcionari: és un projecte per crear un diccionari de contingut prelingüistic gratuït en cada idioma. Té l’objectiu de ser un diccionari convencional, però també inclou sinònims, rimes, traduccions,              pronunciacions auditives, etimologies i cites.

Wikiquote-Wikiquote: és una recol·lecta de cites agafades de persones famoses, llibres, discursos, pel·lícules o qualsevol material interessant.

Wikilibros-Wikilibros: té l’objectiu de crear una col·lecció de llibres electrònics gratuïts incloent llibres de text, cursos d’idiomes, manuals i llibres de domini públic.

Wikisource-Wikisource: és un projecte plurilingüe que adjunta una col·lecció de texts que poden ser distribuïts com a contingut gratuït i obert.

Wikiespecies-Wikispacies: és un projecte obert basat en wiki que busca mantenir una base de dades central i extensa.

Wikinoticias    -Wikinoticias: té l’objectiu de reportar noticies en una gran varietat de temes.



Wikiversidad-Wikiviersidad: és un projecte dedicat a materials i comunitats d’aprenentatge, com per exemple la investigació.

Wikimedia Commons-Wikimedia Commons: es va crear amb l’objectiu de crear una “galeria” central per a documents multimèdia lliure com per exemple imatges, diagrames, mapes, vídeos, animacions, música, sons, textos parlats, entre d’altres.

Meta-Wiki    -MetaWiki: és una wiki central per coordinar i desenvolupar tots els projectes Wikimedia. Inclou la           guia d’ajuda al software MediaWiki, així com propostes, discussions sobre projectes, polítiques, temes         sobre desenvolupament i administració de totes les wikis de Wikimedia.

El llibre de la Wikipedia té l’objectiu que les coses es facin de manera semblant. Cal que tothom escrigui amb unes normes establertes, per tal que tothom tingui facilitat per trobar la informació que busca. Així doncs, cal realitzar una escriptura clara, informativa i imparcial és sempre més important que la presentació o l'estructura. No s'espera que els escriptors segueixin totes o cap d'aquestes regles: la gràcia d'editar wikis és que no hi cal perfecció. 


Per crear un article a Wikipedia, és recomanable utilitzar l’assistent de Wikipedia. El qual, guiarà pas a pas durant la creació de l’article, i ajudarà a entendre quins continguts són acceptables i quins seran esborrats. Així doncs, cal tenir en compte que el títol que escollim és important, ja que estarà com a títol de l’article. Cal desfer errors i en la mesura del possible evitar-los. Cal recordar què és i no és la Wikipedia. I tenir clar si només volem experimentar, i utilitzar la zona de proves abans.

Pel que fa a la neutralitat dels coneixements,  cal presentar la informació de la manera més objectiva possible, i mirar de descriure de manera senzilla i entenedora tots els punts de vista, segons la seva importància. És a dir, cal aconseguir que els articles no exagerin un punt de vista específic. Això requereix oferir la informació des de totes les perspectives.

Eduwiki és un wiki utilitzat amb objectius educatius a l’aula o en entorns d’aprenentatge. És un nou model de treball col·laboratiu entre professors i alumnes. A més de ser un lloc web on poden participar en la seva construcció.

Finalment, amb una companya hem realitzat un treball col·laboratiu amb la Viquipèdia. En el qual, hem observat les mancances que hi havia entre les pàgines en llengua catalana i en llengua castellana. Així doncs, hem afegit l'apartat de "Facultats i escoles" de la pàgina Universitat Ramon Llull de la Viquipèdia en català.
Aquí us mostro el link per tal que el pugueu visitar.

http://ca.wikipedia.org/wiki/Universitat_Ramon_Llull


Espero que us hagi servit.
Fins aviat!