Pàgines

diumenge, 22 de desembre del 2013

Conclusions i cloenda del blog

Benvolguts i benvolgudes,
Aquesta entrada la vull dedicar a fer un petit resum del qual he après al llarg d'aquests tres mesos i per descomptat per acomiadar-me de vosaltres.
Pel que fa a l'assignatura de GTIC, considero que ha estat molt productiva i educativa, ja que he après molts conceptes i he conegut programes i webs que desconeixia completament. Alguns dels aspectes que considero han estat significatius pel meu aprenentatge, són:

  • La creació d'un Google Drive amb tots els seus components (Docs, Presentacions, Full de Càlcul), crec que és una molt bona eina per a la realització de treballs en grup, ja que tots els membres poden col·laborar al mateix moment.
  • La creació de compte de Scoop it, considero que és una molt bona manera d'emmagatzemar articles i pàgines web d'interès, ja que no hi ha manera de perdre-ho. Per altra banda, es pot compartir amb els altres.
  • L'elaboració d'un Prezi, m'ha semblat un recurs molt adequat, ja que té un estil molt més lliure que el Power Point, a part que es pot visualitzar des de qualsevol lloc i a qualsevol moment, cosa que la presentació de Power Point l'hem de portar a sobre per poder-la visualitzar.
  • L'edició d'un vídeo amb Youtube, crec que és molt útil, tot i que sigui un editor bastant bàsic, és senzill d'utilitzar.
  • El coneixement de les Llicències Creative Commons, aquest punt el considero molt important, ja que anteriorment desconeixia que hi hagués llicències a les pàgines web i encara més que estigués prohibit agafar una imatge/document/vídeo de la xarxa.
  • Les pàgines web lliures de llicències Wikipèdia, Flik, Vimeo. Al mateix temps, també desconeixia que hi hagués pàgines lliures, les quals coneixia però no tenia ven valorades, a causa que no me n'havien parlat massa bé.
  • La creació de mapes conceptuals i fluxogrames amb programes com CmapsTools, Padlet, Glogster, Wordle. Aquest punt també em sembla molt interessant, ja que fins ara realitzava els mapes conceptuals amb el programa Microsoft Word, el qual em resultava una tasca molt lenta i feixuga.
  • Com fomentar l'aprenentatge amb ordinador. Aquest aspecte ja el coneixia, però no amb tanta profunditat, i realment crec que amb tota mesura, l'ordinador pot ser una gran eina d'aprenentatge i representació de la vida real per als infants.

Respecte a l'assignatura de COED, considero que ha estat molt productiva. Ja que he treballat amb més profunditat la comunicació i els seus tres estats de representació: oral, escrita i digital. Tot i que les tres les hem treballat per igual, crec que la comunicació oral ha estat la que més he millorat.
El llibre "Com parlar bé en públic", el fet de parlar de les llengües i els llenguatges, les reflexions personals de diversos comunicadors, les descripcions orals, escrites i digitals i els recitals de poemes, han estat tasques molt enriquidores, ja que han fet que intentes fixar-me en els nervis alhora de parlar en públic, la màxima atenció que dedicava a hom quan parlava oralment per observar si era o no bon comunicador/a, les grans reflexions posades en comú entre tres o quatre companys sobre un vídeo, les descripcions detallades d'un individu quan realment encara no el coneixíem o aprendre'm un poema de memòria i recitar-lo davant tota la classe.


Així doncs, amb l'assignatura de Gestió de les TIC i la de Comunicació Oral Escrita i Digital, estic satisfeta del treball realitzat al llarg de les assignatures i dels aprenentatges que he adquirit, ja que com a mestre les noves tecnologies i la comunicació en tots sentits, seran una eina de molt ús tant per a mi com per als meus futurs alumnes, és per això que cal que les domini.

Finalment, m'agradaria comunicar-vos que m'acomiado de vosaltres i del blog.

Espero que us hagi agradat/servit totes les entrades que he portat a terme al llarg d'aquests tres mesos.
Us desitjo molt Bon Nadal i Bones Festes 2013-2014!!!




Marina

divendres, 20 de desembre del 2013

Conceptualització de l'aprenentatge amb ordinador - Benjamin Bloom

 Benvolguts i benvolgudes,
Avui us parlaré de la conceptualització de l'aprenentatge amb ordinador, de l'autor Benjamin Bloom.
Bloom, ens aproxima a l’activitat intel·lectual que es desenvolupa a partir de les diferents tasques que podem fer amb l’ús de les TIC.
Aquesta classificació parteix de la que Benjamin Bloom i altres col·laboradors (1956)  van fer per classificar les activitats educatives i que es coneix com Taxonomia de Bloom. Una de les seves aportacions va ser que aquestes estaven graduades de més senzilles a més complexes.

Podem veure les diferències entre les habilitats cognitives de Bloom formulades originalment  i les formulades l'any 2000 en la imatge següent:


Per acabar us adjunto el quadre de la Taxonomia de Bloom:

Finalment, considero que aquesta sessió m'ha apropat a la conceptualització de l'aprenentatge amb ordinador, des d'una altra perspectiva la qual desconeixia completament. Tanmateix, crec que la tasca que va portar a terme Benjamin Bloom és molt interessant i productiva per a l¡'adquisició de nous aprenentatges amb l'ordinador.

Espero que us hagi servit.
Fins aviat!

La informació d'aquesta entrada ha estat extreta de les següents pàgines web:

dimarts, 17 de desembre del 2013

Treball Bon comunicador

Benvolguts i benvolgudes,
Avui us parlaré del treball del bon comunicador, és un treball el qual ha consistit a escollir una persona coneguda, la qual consideréssim que era bona comunicadora i havíem d'argumentar perquè ho era/és.



Un cop portat a terme el treball de seguiment a l'Ana Pastor durant dos mesos i utilitzar les eines esmentades anteriorment, puc concloure el treball afirmant que és una bona comunicadora, ja que:
  • En cap moment es mostra nerviosa.
  • Es nota que té un guió preparat, ja que a l'hora de dialogar amb l'entrevistat, aquesta entrevista té una estructura lògica i ordenada. Així també, hem vist que les idees principals les té ben memoritzades i molt present el temps.
  • Pel que fa al domini de la llengua, utilitza una bona correcció lingüística i a més a més el seu discurs és clar.
  • A les entrevistes, programes o presentacions té una bona posició corporal i a l'hora es mostra propera al públic o a l'entrevistat. També, té una gran expressivitat amb les mans i els ulls.
  • Finalment, un aspecte que trobem important, és que es mostra tal com és ella i en cap moment es priva de dir algun comentari, sempre amb respecte i educació.
Tot i això, hem trobat alguns aspectes que caldria millorar com ara donar més activitat a la xarxa del Facebook, ja que actualment és una eina que s'utilitza molt. Per tant, de la mateixa manera que utilitza amb constància el Twitter, creiem que també ho hauria de fer amb el Facebook i el seu bloc.
Finalment, hem pogut veure que és una bona comunicadora.

A continuació us mostro la pàgina de Google Sites que hem creat:

Amb la realització d'aquest treball he pogut observar i treballar tots els  aspectes i qualitats que ha de tenir hom per a ser un bon comunicador/a. Al mateix temps, que he profunditzat amb aquestes qualitats, ja que les he pogut fonamentar amb la pràctica.

Espero que us hagi servit.
Fins aviat!

dissabte, 14 de desembre del 2013

La importància de pronunciar correctament

Benvolguts i benvolgudes,
Ahir a la classe de COED, després de realitzar el recital de poemes, hem treballat la pronúncia del ieisme en la llengua catalana.

Tal com diu Viquipèdia, la pronunciació o pronúncia és l'acció i manera de pronunciar, és a dir, produir els sons amb els òrgans de fonació per parlar.

Vam realitzar una activitat, la qual consistia a crear dues files, en una hi havia d'haver les persones que creien que sabien la ll, i en l'altra les persones que creien que no sabien dir-la.
Llavors teníem tres paraules escrites a la pissarra, les quals tenien la ll al principi, al mig i al final. Ens avaluàvem uns als altres. Algunes de les paraules que més vam utilitzar van ser lluna, calla i cavall.
Amb tot això, vaig poder observar que hi havia un gran nombre de persones que inicialment s'havien col·locat a la fila dels que no sabien pronunciar la ll, quan realment si s'hi esforçaven, podien arribar a pronunciar-la correctament.

Tal com diu la Guia de Correcció Fonètica, el ieisme o substitució del so de la ll pel so de la i catalana o de la y espanyola. La ll (si no du un punt en mig) s'ha de pronunciar amb un so palatal lateral ben diferent del de la i.

A continuació us mostro un article de Josep Maria Canyelles, el qual relata la importància de pronunciar bé i els dubtes/problemes que ha tingut per culpa d'una mala pronuncia: 


Per acabar, després d'aprofundir amb la pronunciació, considero que pronuncio correctament la majoria de les paraules. Tot i així, crec que la pronúncia hauria de tenir més importància durant tota l'educació obligatòria, ja que d'aquesta manera tothom s'esforçaria per millorar-la.

Espero que us hagi servit.
Fins aviat!

dijous, 12 de desembre del 2013

Naturalesa de l'aprenentatge amb l'ordinador - les quatre metafores

Benvolguts i benvolgudes,
Avui us parlaré dels tipus d'aprenentatge que es pot fer amb els ordinadors.
- Metàfora tutorial: l'ordinador com a tutor/tutorial:
Són canals/missatges de com s'aprèn amb l'ordinador. Sovint poden ser vídeos o textos. Els quals expliquen com funcionen alguns programes o aplicacions, tot mostrant-ho en la pràctica. En alguns casos també aporta teoria. El qual, és un aspecte positiu perquè es pot aprendre de manera més lúdica i amena. Al mateix temps que els alumnes poden aprendre. Així doncs, la mestra pot donar una atenció més personalitzada, ja que l'ordinador corregeix. Tot i que també pot ser que no hi hagi un aprenentatge significatiu.
Tanmateix, aporten so, vídeo (canal multimèdia), ja que l'ordinador no es cansa de proposar coses i el professor sí. És per això que és un gran avenç en el món de l'educació.
Es pot portar a terme amb la web Clic.

- Metàfora de la construcció: l'ordinador com a alumne:
S'utilitza com a eina d'aprenentatge i experimentació per als infants. Es pot utilitzar el programa Scratch, el qual serveix per crear un programa de programació. D'aquesta manera, nosaltres programem a l'ordinador per a què faci el que nosaltres volem. Amb les formes geomètriques següents acabem creant, cases, carreteres, entre d'altres.

Fem que el gat construeixi un quadrat:

Fem que el gat construeixi un  triangle equilàter:

Fem que el gat construeixi un octògon (1r-2n primària):

- Metàfora del laboratori: l'ordinador com a simulador:
Els simuladors són una evolució dels sistemes tutorials. Permeten un aprenentatge per descoberta. Un exemple podria ser el Crayon Physics, el qual es un joc on s'hi ha de dibuixar elements per continuar jugant. En aquest joc s'hi treballa la gravetat i la coherència.
Un altre de les webs que existeix és el Doctor xinxeta, el qual és un simulador. Aquest és molt senzill, ja que podem veure que si li donem massa aigua a una planta, bessa per sota i es perquè té massa aigua. Els alumnes poden jugar aquest joc abans de crear un hort de veritat, d'aquesta manera els infants podran veure com s'ha de cuidar a una planta i quanta aigua necessita al dia. Tanmateix podem veure que la planta no  creix sana perquè es crema del sol i surt de color marró. També mostrarem que li passa a una planta si no la reguem el cap de setmana. El simulador ens permet mostrar que passarà a la vida real, però  per això hem d'evitar que succeeixi l'aula de l'escola. Ho podem fer al moment per veure si una planta viu o mor. Aquest procés el podem fer diversos cops amb els infants per tal que vegin en quin grau succeeix cada estat. Amb aquest simulador inserim la ciència al món dels més petits.
Amb simuladors podem fer experiments, tot i que no em d'evitar els experiments de la vida real. Tot i així a la vida real hem de tenir en compte quants cops s'ha de regar una planta per a que visqui.



- Metàfora de la caixa d'eines: l'ordinador com a eina:
L'ordinador com a eina de treball proporciona una experiència mediada del món físic, ens dóna una visió indirecta del que passa però alhora ens proporciona eines molt potents. Les quals no substitueixen l'experiència directa però són complementàries. Així doncs, l'ordinador actua com a amplificador de l'experiència d'escriure, dibuixar i classificar. Ja que permet fer aquestes tasques de forma estimulant i eficaç.
D'aquesta manera trobem un punt de vista, on l'ordinador es considera una eina, com per exemple els mapes conceptuals. Un altre punt de vista és com una comoditat, ja que deixem de fer coses i les substituïm per l'ordinador.

Segons Jordi Vivancos, l'ordinador és més que una eina, ja que va més enllà que per exemple un llibre de paper, ja que aquest no té cercador. En canvi els llibres virtuals si que en tenen. Tanmateix, l'opció de poder desfer el que hem fet i recuperar la informació anterior, ha estat una eina de molt profit i gran avenç.

El llistat següent son deu coses que podem portar a terme gràcies a l'ordinador:
  • Copiar i enganxar.
  • Ha millorat el procés d'escriptura.
  • Cercar informació.
  • Xats escrits, ja que ens podem comunicar amb diverses persones a l'hora.
  • Webcams com ara l'Skype o l'ooVoo.
  • Geolocalització, per saber on està una persona.
  • Compartir imatges.
  • Mirar pel·lícules.
  • Mirar la televisió o programes de dies anteriors.
  • Jugar a jocs online amb persones d'arreu del món.
Per acabar considero que l'aprenentatge amb ordinador és molt interessant i útil, per això cal fomentar-lo. Ja que molts infants, actualment, tenen l'ordinador com a quelcom lúdic, però no com a una eina d'aprenentatge i diversió.

Espero que us hagi servit.
Fins aviat!

divendres, 6 de desembre del 2013

Maneres de citar en el programa Microsoft Word

Benvolguts i benvolgudes,
Avui us parlaré de com citar en el programa Windows Microsoft Word.
Pel que fa als llibres hi ha tres maneres de citar-los:
1) Primera manera de citar

  • És important citar a l'autor i l'any. Per fe-ho cal col·locar el curso després de la paraula que volem citar. Llavors anem a la pestanya de 'Referència' i premem on posa 'inserir cita'. Seguidament premem 'agregar cita' i després premem 'editar' i hi escrivim els noms i cognoms, els agreguem i acceptem. A continuació escrivim el títol i l'any. Per tal de poder afegir més informacions premem 'mostrar tots els camps bibliogràfics'. Finalment premem 'referències bibliogràfiques' i escrivim 'treballs citats' i canviem el títol per referències.


2) Segona manera de citar
  • Un cop hem citat l'autor en la frase, per exemple (De fet Jaume Cela en el seu llibre de Va de Mestres), llavors anem a la pestanya de 'referències' i premem 'inserir cita', i un cop ens cita el títol, l'autor i l'any, premem sobre la fletxa de la cita i l'editem. Finalment suprimim el títol i l'autor.



3) Tercera manera de citar

  • Afegim una frase del llibre i l'escrivim entre cometes. Llavors anem a la pestanya de 'referències' i premem 'inserir cita' i premem la fletxa i l'editem, tot esborrant el títol. Finalment afegim el número de la pàgina.

Pel que fa a les webs, hi ha la següent manera de citar-les:
  • Primer de tot cal que estiguem segurs que sigui una font fiable, la qual cosa la podem comprovar mirant els seus crèdits i coneixent-la, és a dir, estant informat. 
  • Cal citar el dia, el qual hem llegit la pàgina web. Seguidament anem a la pestanya de 'referències' i premem 'inserir cita', on escriurem a l'autor corporatiu, en aquest cas la Fundació Adana.



Seguidament, premem el botó acceptar i ja tenim la web citada. Finalment actualitzarem les referències de la pàgina.

Finalment, m'agradaria emfatitzar en la diferència entre cita i referència per tal que no hi hagi equivocacions. La cita és la frase, i la referència és el lloc d'on hem tret la frase, és a dir, un llibre o una web.

Per acabar, m'agradaria mostrar-vos alguns aspectes/"trucs" sobre el funcionament del Microsoft Word, els quals ens poden ajudar a agilitzar la nostra tasca. Com per exemple:
   -Per canviar  la lletra i l'estil: podem seleccionar una paraula i aplicar-hi la lletra i l'estil que vulguem, llavors    anem sobre l'estil que desitgem i premem amb el botó dret sobre d'aquest i seleccionem 'actualitzar'. Acte      següent tindrem tot el text amb la lletra i l'estil que desitgem.
   -Amb les tecles 'Control+Inicio': ens porta a dalt de tot del document.
   -Amb les tecles 'Control+Fin': ens porta al final de tot del document.
   -Amb les tecles 'Control+Enter': ens fa un salt de pàgina.
   -Per citar amb números: anem a la pestanya de 'referències', premem 'estil' i posem 'ISO 690-Referència      numèrica'. Tot i que també podem utilitzar l'estil 'APA 5ª edició' o 'APA 6ª edició'.
   -Amb les tecles 'Control+ fletxes dels costats': el curso salta de paraules.
   -Amb les tecles 'Control+ fletxes de dalt i baix': el curso salta de paràgrafs.

Tot i que ja coneixia alguns dels recursos que hem treballat a l'aula, n'hi havia molts que desconeixia completament, com per exemple la manera de citar tant llibres com webs. Considero que ha estat molt productiu  i gratificant, ja que és quelcom necessari per a la realització de tasques amb l'ordinador.

Espero que us hagi servit.
Fins aviat!

dimarts, 3 de desembre del 2013

Experimentem i treballem el fang

Benvolguts i benvolgudes,
Avui us explicaré el projecte que vam realitzar a l'assignatura de plàstica dels models tridimensionals.

Primerament, abans de realitzar l'activitat, a classe vam veure un vídeo de Reggio Emilia, en el qual nens i nenes creaven un lleó a través de l’observació. Per fer-ho, van anar a una plaça i van prendre mides dels lleons de la seva alçada, amplada, profunditat, etc. També, van dibuixar la silueta mitjançant l'ombra i van fer un motllo de la pota del lleó.


Per a la posada en pràctica del projecte, vam utilitzar els següents materials:
  • Fang xamota, està compost per un gra, però és més gruixut. Per tant, les figures tenen menys definició, però són més dures, resistents i poroses, i en el procés de cuita i adhesió presenten menys dificultats. Per als infants és molt més fàcil anar fent parts i després ajuntar-les totes, i en el cas que faci falta més fang anar-lo solapant, així també se li dóna més consistència a la figura.
  • Pel que fa les eines, amb infants hauríem de treballar amb materials de plàstic, com ganivets petits i platets de fusta per si volen fer-hi alguna decoració o la cara.

Pel que fa al procés de creació, primerament vam fer-nos fotografies a nosaltres mateixes, amb diferents perspectives d'una mateixa postura.


Seguidament vam crear la nostra estructura a partir de les imatges realitzades anteriorment.


Finalment, vam ajuntar les quatre figures, tot situant-les en un espai i en un context. Així doncs, vam situar les nostres figures en un jardí i el tema que les englobava era la "Mobilització contra la mandra".


Per acabar podria dir que aquesta activitat m'ha servit per observar la implicació i la tècnica que pot arribar a adquirir l'infant, tot experimentant diverses textures i experimentant el seu cos i el dels altres a través de la il·lustració del seu propi cos, donant èmfasi a casa part.


Espero que us hagi agradat.
Fins aviat!