Pàgines

divendres, 20 de setembre del 2013

Què ha de tenir un bon comunicador?

Benvolguts i benvolgudes,
En la passada sessió de COED, vam posar en comú els adjectius i característiques que ha de tenir un bon comunicador.

Així doncs, un bon comunicador ha de tenir en comte els següents aspectes:
- Qualitat de la veu
Pot tenir la qualitat de la veu més aguda o més greu.
Cal fer una bona vocalització i articulació de les paraules i frases recitades. Alhora que s'ha de tenir en compte l'entonació per tal de poder portar a terme una bona correcció lingüística i gramatical.
Cal portar una adequada velocitat, ni molt de pressa, ni massa lent, és a dir, una velocitat pausada i àgil per tal de què sigui entenedora i assimilada per al públic.
Cal mantenir un ritme constant i evitar que sigui monòton. Per tant, cal tenir en compte la intensitat i el volum, per tal d'emfatitzar i destacar les paraules o frases de més importància en el nostre discurs.

- Llenguatge gestual
Fa referència a la mirada, al moviment del cos, a la postura del cos.
Cal mantenir una postura correcte de la tonificació del cos, per tal d'afavorir a l'esquema corporal.
Tanmateix, cal mostrar una postura relaxada i tranquil·litzadora de la cara.
Cal expressar amb el cos i extremitats, però sempre ha de ser una expressió que acompanyi al discurs, és a dir, ni fer massa moviments ni quedar-se plantat com un estaquirot.
Cal tenir en compte la mirada, és a dir, hem de mirar al públic de manera que es sentin valorats i importants en la funció de receptor.

- Claredat
Cal tenir un discurs ordenat, amb un guió ha de seguir, amb els aspectes més rellevants que es volen esmentar.
Alhora, cal tenir present el so, amb el qual ens dirigim al públic. Hem de ser conscients que el que estem dient ha d'arribar a tots els receptors.

- Humor
Cal tenir present l'humor, és a dir, és important explicar exemples i anècdotes per tal que el públic pugui seguir el discurs i aquest sigui amè. Ja que hi ha estudis que il·lustren l'atenció del receptor a les conferencies/reunions. Aquesta en un primer moment es troba al 100%, però al cap de deu o vint minuts l'atenció baixa en picat. Per tal que el públic torni a atendre, és important incloure humor en el nostre discurs, d'aquesta manera aconseguirem que el receptor torni a agafar el fil del discurs.

- Correcció lingüística
Cal tenir en compte la riquesa lèxica, és a dir, utilitzar sinònims, evitar els barbarismes, els col·loquialismes i els castellanismes (en cas de realitzar el discurs en català).
També cal portar a terme el discurs amb fluïdesa (que sigui amè) i de manera directe (amb paraules senzilles, sense utilitzar-ne de científiques i no posar-hi palla).

- Empatia
Cal saber escoltar i entendre a l'altre, tot mostrant interès i importància pel que ens explica (aquest aspecte és importantíssim per a un mestre/a).

D'una forma breu, podríem dir que en un bon comunicador es valora la veu i les seves qualitats, tot i que no és una ciència exacte. També es valora el fet de saber mantenir el discurs, és a dir, que hi hagi un dinamisme, positivisme i adequació del discurs. I finalment, es valora la pràctica i la tècnica de l'emissor, ja que la comunicació té una part d'art de cada persona.

Així doncs, personalment considero bons comunicadors a la Mònica Terribas i a l'Albert Espinosa.
La Mònica Terribas considero que té una bona qualitat de la veu, ja que porta a terme una correcta vocalització i articulació de les paraules, fa una bona entonació i adequa el ritme, el volum, la intensitat i la velocitat depenent de l'àmbit en el qual parla. Al mateix temps que fa una bona gesticulació alhora de comunicar-se, mostra una posició del cos serena i tranquil·la. Produeix discursos amb claredat amb un so dirigit al públic i amb un discurs ordenat, el qual denota que s'ha preparat un guió.





L'Albert Espinosa crec que comunica de manera directe, tot fent una bona correcció lingüística, la qual transmet una riquesa lèxica important. Al mateix temps que ho fa de manera fluïda i amb claredat, tant a nivell del so, com d'un discurs ordenat. La seva característica detonant és el positivisme i la humanitat en la qual s'expressa, fet que transmet proximitat al receptor.

Després de portar a terme aquest treball col·laboratiu amb tota la classe, considero que ha estat una tasca de profit, ja que he conegut amb més profunditat les aptituds i actituds que ha de tenir un bon comunicador. Al mateix temps que m'he adonat de la importància de comunicar-se correctament i amb claredat, ja que si hom es comunica de manera correcta la relació i la comprensió entre els individus del seu voltant serà molt més efectiva.

Espero que us hagi agradat.
Fins aviat!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada