Pàgines

dissabte, 28 de setembre del 2013

La llengua i el llenguatge, semblants i diferents alhora.

Benvolguts i benvolgudes,
Avui faré referència als conceptes llengua i llenguatge, els quals estan esmentats en les pàgines 45-50 del llibre Lingüística de l'editorial Barcelona: Barcanova, TUSON, J. (1984).

Entenem per llengua, un codi que ens permet organitzar el nostre entorn, el món en el qual vivim per fer possible la comunicació. Els éssers humans estem rebent contínuament un nombre il·limitat de percepcions, els quals necessiten ser reduïts per fer possible la comunicació. La llengua efectua aquesta reducció mitjançant una classificació de les percepcions i assignant una sèrie d'objectes i fenòmens a aquestes. I així fer possible la comunicació entre els individus de la societat.

Pel que fa al llenguatge, és el mitjà d'expressió i comunicació per excel·lència, amb el que poden reduir i ordenar les percepcions del nostre entorn. Segurament, el llenguatge és responsable de què siguem capaços de pensar, ja que és un element bàsic a la constitució del pensament. El llenguatge és el suport bàsic de la memòria, tot i que no és l'únic. Així doncs, el llenguatge és aquesta facultat quasi innata en els individus, que ens diferencia de totes les espècies. Fins i tot de les més semblants, com per exemple els primats, els quals van ser els més desenvolupats.

En resum podríem dir que la llengua, és aquella que ens permet pensar, pactar i somiar, i un sistema de signes lingüístics. Alhora que realitza la representació particular del llenguatge. En canvi, el llenguatge, és un mitjà de comunicació, una capacitat humana, la qual ens permet expressar sentiments, emocions, entre d'altres.

Aquesta sessió m'ha servit per poder identificar i diferenciar què és la llengua i que és el llenguatge, ja que mai havia aconseguit definir específicament els dos conceptes a l'hora.

A continuació us mostro una taula que he cercat a Scribd sobre les diferències de la parla, el llenguatge, la comunicació i la llengua.


He volgut adjuntar aquesta taula perquè m'ha semblat molt interessant, ja que il·lustra aspectes que calen tenir en compte quan parlem de llengua i llenguatge i les seves aplicacions en la comunicació.

Espero que us hagi servit.
Fins aviat!


Les definicions d'aquest post han estat extretes d'aquesta pàgina web http://elisabetvivo.blogspot.com.es/2009/12/diferencia-entre-llengua-i-llenguatge.html

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada