Pàgines

dilluns, 30 de setembre del 2013

Treballem amb Google Drive

Benvolguts i benvolgudes,
Avui us vull explicar què és Google Drive i la meva experiència amb aquest.

Tal com explica la pàgina Google Drive, és un servei online d’emmagatzematge d’arxius, documents, fotografies i vídeos, el qual permet als seus usuaris emmagatzemar de manera centralitzada tots els seus documents de Google Docs i alhora sincronitzar-los en els seus dispositius.
Tant Google Drive com Google Docs són els components d’un servei integrat que proporciona un espai únic per emmagatzemar, crear, modificar, compartir i accedir a documents, arxius i carpetes de tot tipus.
Un altre dels beneficis de Google Drive, és que manté actualitzats tots els documents automàticament, d’aquesta manera es poden realitzar modificacions i accedir a l'última versió des de qualsevol dispositiu.
Així doncs, a continuació us exposo un treball col·laboratiu que he realitzat amb altres companyes on hi apareix un document de text, una presentació i un full de càlcul, on parlem de les noves tecnologies a les aules, el qual hem realitzat amb Google Drive, per tal d’aprendre a utilitzar-lo.
Aleshores, durant el procés de penjar els tres documents de Google Drive he tingut problemes, ja que no sabia massa bé com fer-ho ni com podia retocar les mides dels documents seleccionats. Per resoldre els meus dubtes he consultat els tutorials següents extrets del Youtube, primerament he utilitzat aquest vídeo, http://www.youtube.com/watch?v=BYtqVXhnBjk, per tal de saber i aprendre com penjar un document, una presentació i un formulari. En segon lloc, he estat buscant webs i vídeos per tal de poder esbrinar i aprendre com canviar les mides del document Google Docs, però després de gairebé dues hores, hem dono per vençuda per avui.



DOCUMENT

PRESENTACIÓ

FORMULARI
 


Aquesta sessió m'ha servit per conèixer l'eina Google Drive i les seves aplicacions, ja que anteriorment n'havia sentit a parlar però no l'havia utilitzat mai. Després de cercar-ne informació i crear un Google Docs, penso que és un servei molt útil i interessant, sobretot per realitzar treballs en grup. Al mateix temps, també em sembla molt útil pel fet que la informació està a la xarxa i podem usar-la des de qualsevol lloc i a qualsevol moment.

Espero que us hagi servit.
Fins aviat!

dissabte, 28 de setembre del 2013

La llengua i el llenguatge, semblants i diferents alhora.

Benvolguts i benvolgudes,
Avui faré referència als conceptes llengua i llenguatge, els quals estan esmentats en les pàgines 45-50 del llibre Lingüística de l'editorial Barcelona: Barcanova, TUSON, J. (1984).

Entenem per llengua, un codi que ens permet organitzar el nostre entorn, el món en el qual vivim per fer possible la comunicació. Els éssers humans estem rebent contínuament un nombre il·limitat de percepcions, els quals necessiten ser reduïts per fer possible la comunicació. La llengua efectua aquesta reducció mitjançant una classificació de les percepcions i assignant una sèrie d'objectes i fenòmens a aquestes. I així fer possible la comunicació entre els individus de la societat.

Pel que fa al llenguatge, és el mitjà d'expressió i comunicació per excel·lència, amb el que poden reduir i ordenar les percepcions del nostre entorn. Segurament, el llenguatge és responsable de què siguem capaços de pensar, ja que és un element bàsic a la constitució del pensament. El llenguatge és el suport bàsic de la memòria, tot i que no és l'únic. Així doncs, el llenguatge és aquesta facultat quasi innata en els individus, que ens diferencia de totes les espècies. Fins i tot de les més semblants, com per exemple els primats, els quals van ser els més desenvolupats.

En resum podríem dir que la llengua, és aquella que ens permet pensar, pactar i somiar, i un sistema de signes lingüístics. Alhora que realitza la representació particular del llenguatge. En canvi, el llenguatge, és un mitjà de comunicació, una capacitat humana, la qual ens permet expressar sentiments, emocions, entre d'altres.

Aquesta sessió m'ha servit per poder identificar i diferenciar què és la llengua i que és el llenguatge, ja que mai havia aconseguit definir específicament els dos conceptes a l'hora.

A continuació us mostro una taula que he cercat a Scribd sobre les diferències de la parla, el llenguatge, la comunicació i la llengua.


He volgut adjuntar aquesta taula perquè m'ha semblat molt interessant, ja que il·lustra aspectes que calen tenir en compte quan parlem de llengua i llenguatge i les seves aplicacions en la comunicació.

Espero que us hagi servit.
Fins aviat!


Les definicions d'aquest post han estat extretes d'aquesta pàgina web http://elisabetvivo.blogspot.com.es/2009/12/diferencia-entre-llengua-i-llenguatge.html

dimarts, 24 de setembre del 2013

Les webquests

Benvinguts i benvingudes,
Avui he estat investigant com pujar un vídeo al meu bloc, degut a que no tenia nocions de com ho podia portar a terme. Així que he mirat aquest tutorial del youtube, http://www.youtube.com/watch?v=VrQa9_E8iww, el qual explica molt detalladament i clarament els passos que s'han de seguir. 
Primer de tot cal trobar l'enllaç del vídeo sencer, aleshores anem al nostre bloc i premem l'opció de nova entrada i la vinyeta de HTML, seguidament enganxem l'enllaç i premem el botó de redactar, on ja podem començar a realitzar l'entrada.
A continuació us faig una breu explicació de què són les webquest, les seves característiques i adjunto un vídeo on els alumnes de 6é d'una escola utilitzen aquestes eines per a un treball conjunt a l'aula.


Tal com diu Wikipedia, la webquest és una eina la qual forma part d’un procés d’aprenentatge guiat, amb recursos principalment procedents d’Internet, que promou la utilització d’habilitats cognitives superiors, el treball cooperatiu, l’autonomia dels estudiants i una avaluació conjunta. Alhora, es basen en què els alumnes construeixin el seu propi coneixement a través dels seus coneixements previs.
Tal com diu Viquipèdia, les característiques de les webquest són:
  • Dissenyar-ne una és similar a dissenyar una unitat didàctica amb estructura determinada. 
  • És com dissenyar una pàgina web però tenint en compte el suport electrònic com la grandària de la lletra, els colors, imatges, entre d’altres.
  • Ha de parlar d'un tema que pertanyi a alguna àrea curricular.
  • Els seus punts seran: introducció, tasca, procés, avaluació, conclusió i orientacions per al docent.
  • Esta dirigida als alumnes, excepte en l'apartat d'orientacions on el text estarà adaptat a la seva edat.
  • L'Internet serà un recurs important en la webquest degut a què enllaçarem amb altres webs.
A continuació us mostro un vídeo de l’escola de primària CEIP Gras i Soler d’Esplugues de Llobregat, el qual reprodueix com un grup d’alumnes de 6è de primària treballen amb les webquest de les constel·lacions zodiacals.

Edu3.cat

Així doncs, considero que les webquests són eines molt interessants i de profit per als mestres i professionals de l'educació. Ja que de manera més senzilla i pràctica poden il·lustrar presentacions i en definitiva un lloc de referència de l'assignatura per als alumnes.

A continuació us mostro alguns links de webquests que m'han semblat interessants.




Espero que us hagi servit.
Fins aviat!

divendres, 20 de setembre del 2013

Què ha de tenir un bon comunicador?

Benvolguts i benvolgudes,
En la passada sessió de COED, vam posar en comú els adjectius i característiques que ha de tenir un bon comunicador.

Així doncs, un bon comunicador ha de tenir en comte els següents aspectes:
- Qualitat de la veu
Pot tenir la qualitat de la veu més aguda o més greu.
Cal fer una bona vocalització i articulació de les paraules i frases recitades. Alhora que s'ha de tenir en compte l'entonació per tal de poder portar a terme una bona correcció lingüística i gramatical.
Cal portar una adequada velocitat, ni molt de pressa, ni massa lent, és a dir, una velocitat pausada i àgil per tal de què sigui entenedora i assimilada per al públic.
Cal mantenir un ritme constant i evitar que sigui monòton. Per tant, cal tenir en compte la intensitat i el volum, per tal d'emfatitzar i destacar les paraules o frases de més importància en el nostre discurs.

- Llenguatge gestual
Fa referència a la mirada, al moviment del cos, a la postura del cos.
Cal mantenir una postura correcte de la tonificació del cos, per tal d'afavorir a l'esquema corporal.
Tanmateix, cal mostrar una postura relaxada i tranquil·litzadora de la cara.
Cal expressar amb el cos i extremitats, però sempre ha de ser una expressió que acompanyi al discurs, és a dir, ni fer massa moviments ni quedar-se plantat com un estaquirot.
Cal tenir en compte la mirada, és a dir, hem de mirar al públic de manera que es sentin valorats i importants en la funció de receptor.

- Claredat
Cal tenir un discurs ordenat, amb un guió ha de seguir, amb els aspectes més rellevants que es volen esmentar.
Alhora, cal tenir present el so, amb el qual ens dirigim al públic. Hem de ser conscients que el que estem dient ha d'arribar a tots els receptors.

- Humor
Cal tenir present l'humor, és a dir, és important explicar exemples i anècdotes per tal que el públic pugui seguir el discurs i aquest sigui amè. Ja que hi ha estudis que il·lustren l'atenció del receptor a les conferencies/reunions. Aquesta en un primer moment es troba al 100%, però al cap de deu o vint minuts l'atenció baixa en picat. Per tal que el públic torni a atendre, és important incloure humor en el nostre discurs, d'aquesta manera aconseguirem que el receptor torni a agafar el fil del discurs.

- Correcció lingüística
Cal tenir en compte la riquesa lèxica, és a dir, utilitzar sinònims, evitar els barbarismes, els col·loquialismes i els castellanismes (en cas de realitzar el discurs en català).
També cal portar a terme el discurs amb fluïdesa (que sigui amè) i de manera directe (amb paraules senzilles, sense utilitzar-ne de científiques i no posar-hi palla).

- Empatia
Cal saber escoltar i entendre a l'altre, tot mostrant interès i importància pel que ens explica (aquest aspecte és importantíssim per a un mestre/a).

D'una forma breu, podríem dir que en un bon comunicador es valora la veu i les seves qualitats, tot i que no és una ciència exacte. També es valora el fet de saber mantenir el discurs, és a dir, que hi hagi un dinamisme, positivisme i adequació del discurs. I finalment, es valora la pràctica i la tècnica de l'emissor, ja que la comunicació té una part d'art de cada persona.

Així doncs, personalment considero bons comunicadors a la Mònica Terribas i a l'Albert Espinosa.
La Mònica Terribas considero que té una bona qualitat de la veu, ja que porta a terme una correcta vocalització i articulació de les paraules, fa una bona entonació i adequa el ritme, el volum, la intensitat i la velocitat depenent de l'àmbit en el qual parla. Al mateix temps que fa una bona gesticulació alhora de comunicar-se, mostra una posició del cos serena i tranquil·la. Produeix discursos amb claredat amb un so dirigit al públic i amb un discurs ordenat, el qual denota que s'ha preparat un guió.





L'Albert Espinosa crec que comunica de manera directe, tot fent una bona correcció lingüística, la qual transmet una riquesa lèxica important. Al mateix temps que ho fa de manera fluïda i amb claredat, tant a nivell del so, com d'un discurs ordenat. La seva característica detonant és el positivisme i la humanitat en la qual s'expressa, fet que transmet proximitat al receptor.

Després de portar a terme aquest treball col·laboratiu amb tota la classe, considero que ha estat una tasca de profit, ja que he conegut amb més profunditat les aptituds i actituds que ha de tenir un bon comunicador. Al mateix temps que m'he adonat de la importància de comunicar-se correctament i amb claredat, ja que si hom es comunica de manera correcta la relació i la comprensió entre els individus del seu voltant serà molt més efectiva.

Espero que us hagi agradat.
Fins aviat!

dijous, 19 de setembre del 2013

Presentació

Benvinguts i benvingudes,
Sóc la Marina Illa i tot just començo l'experiència d'endinsar-me en una nova etapa de la meva vida, la universitat. M'inicio com a estudiant de primer del Grau d'Educació Infantil a la Universitat Ramón Llull.

He creat aquest bloc per tal d'usar-lo en l'assignatura de la Gestió de les TIC i Comunicació Oral, Escrita i Digital. D'aquesta manera poder publicar tots els treballs que realitzem, articles i quelcom que em sembli interessant i enriquidor compartir amb vosaltres.





Fins aviat!

Marina.